2016-04-19 06:00

2016-04-19 06:00

Oliktänkande svartlistas

VARGFRÅGAN: Systematiska påtryckningar

Jag hann inte ens få informationen från Granngården om att företaget hade inlett ett samarbete med Djurskyddet i Sverige, innan företaget backade på grund av påtryckningar från jägarkåren.

Strax därefter gick Evidensia, som äger flera djursjukhus och under en längre tid har stött Djurskyddets arbete för utsatta katter, samma väg.

Samtidigt läser jag att även Folksam har valt att avsluta samarbetet med Djurskyddet, och att jägarna nu håller på att bearbeta Swedbank för att Humanfondens ska sluta ge två procent av sin vinst dit. På Svensk Jakt, Jägareförbundets tidning, kan man se hur en lång rad kända företag – bland andra Ikea, H&M och Volvo – svartlistas av förbundet eftersom dessa företag har ett samarbete med Världsnaturfonden, WWF.

Jag anar därmed att vi bara har sett början på jägarkårens systematiska arbete...

Vad är då bakgrunden? Jo, att Djurskyddet och WWF inte delar jägarkårens syn i vargfrågan. Men har det inte gått lite för långt då...? Börjar inte jägarkårens makt rent av att bli mycket kuslig? Jag har all respekt för att det finns olika syn i vargfrågan, men inte ska den väl få sätta stopp för allt ideellt arbete för utsatta djur, nationellt och internationellt? Men jägarkåren skyr tydligen inga medel för att tysta oliktänkande, i syfte att värna (löshunds)jakten.

Det är mycket fegt av Granngården, Evidensia och Folksam att ge efter för dessa påtryckningar. Måhända är bönder och jägare stora kundgrupper där, men jag har svårt att tro att dessa är i majoritet. Det hade räckt om de tydligt hade uttalat att de inte tar ställning i vargfrågan. Svårare än så borde det inte ha varit.

Nu hoppas jag att det som har hänt blir känt för den breda allmänheten, och att även andra kundgrupper använder sin konsumentmakt.

Anna Lysen

Jag hann inte ens få informationen från Granngården om att företaget hade inlett ett samarbete med Djurskyddet i Sverige, innan företaget backade på grund av påtryckningar från jägarkåren.

Strax därefter gick Evidensia, som äger flera djursjukhus och under en längre tid har stött Djurskyddets arbete för utsatta katter, samma väg.

Samtidigt läser jag att även Folksam har valt att avsluta samarbetet med Djurskyddet, och att jägarna nu håller på att bearbeta Swedbank för att Humanfondens ska sluta ge två procent av sin vinst dit. På Svensk Jakt, Jägareförbundets tidning, kan man se hur en lång rad kända företag – bland andra Ikea, H&M och Volvo – svartlistas av förbundet eftersom dessa företag har ett samarbete med Världsnaturfonden, WWF.

Jag anar därmed att vi bara har sett början på jägarkårens systematiska arbete...

Vad är då bakgrunden? Jo, att Djurskyddet och WWF inte delar jägarkårens syn i vargfrågan. Men har det inte gått lite för långt då...? Börjar inte jägarkårens makt rent av att bli mycket kuslig? Jag har all respekt för att det finns olika syn i vargfrågan, men inte ska den väl få sätta stopp för allt ideellt arbete för utsatta djur, nationellt och internationellt? Men jägarkåren skyr tydligen inga medel för att tysta oliktänkande, i syfte att värna (löshunds)jakten.

Det är mycket fegt av Granngården, Evidensia och Folksam att ge efter för dessa påtryckningar. Måhända är bönder och jägare stora kundgrupper där, men jag har svårt att tro att dessa är i majoritet. Det hade räckt om de tydligt hade uttalat att de inte tar ställning i vargfrågan. Svårare än så borde det inte ha varit.

Nu hoppas jag att det som har hänt blir känt för den breda allmänheten, och att även andra kundgrupper använder sin konsumentmakt.

Anna Lysen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.