2016-04-19 06:00

2016-04-19 06:00

Många Värmlandsberättelser är fortfarande kvar att berätta

KARLSTAD: Inget är statiskt i museivärlden

Svar till signaturen Museivän (NWT 14/4):

Du frågar varför berättelsen Jag Herulen skulle vara sämre i dag än för 15 år sedan.

Jag Herulen är en av tio basutställningar, som byggdes till museets invigning 1998. Det är snart 20 år sedan och mycket har förändrats sedan dess.

När utställningen byggdes fanns exempelvis inte samma krav på tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning som det gör i dag. Det är därför angeläget att snarast åtgärda detta. Utställningar slits också med tiden, och föremål kan inte heller vara konstant utställda. Dessutom tillkommer hela tiden nya kunskaper om Värmlands historia genom vårt arbete inom arkeologi, samtidigt som utställningsmediets möjligheter har utvecklats radikalt.

Det finns också många andra berättelser om Värmland som inte har blivit berättade ännu. Vi ser arbetet med nya, fasta utställningar som nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta att vara ett angeläget och välbesökt museum för alla. För att påbörja detta har Region Värmland och Karlstads kommun beviljat oss ekonomiska medel, särskilt avsedda för nya utställningar om Värmlands historia.

De nya utställningarna kommer att berätta om människor som har levt under olika livsvillkor i Värmland, både i det långa och korta perspektivet. Vi hoppas att du ska hitta nya utställningar att vilja återkomma till.

Marie Östblom

Utställningschef

Svar till signaturen Museivän (NWT 14/4):

Du frågar varför berättelsen Jag Herulen skulle vara sämre i dag än för 15 år sedan.

Jag Herulen är en av tio basutställningar, som byggdes till museets invigning 1998. Det är snart 20 år sedan och mycket har förändrats sedan dess.

När utställningen byggdes fanns exempelvis inte samma krav på tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning som det gör i dag. Det är därför angeläget att snarast åtgärda detta. Utställningar slits också med tiden, och föremål kan inte heller vara konstant utställda. Dessutom tillkommer hela tiden nya kunskaper om Värmlands historia genom vårt arbete inom arkeologi, samtidigt som utställningsmediets möjligheter har utvecklats radikalt.

Det finns också många andra berättelser om Värmland som inte har blivit berättade ännu. Vi ser arbetet med nya, fasta utställningar som nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta att vara ett angeläget och välbesökt museum för alla. För att påbörja detta har Region Värmland och Karlstads kommun beviljat oss ekonomiska medel, särskilt avsedda för nya utställningar om Värmlands historia.

De nya utställningarna kommer att berätta om människor som har levt under olika livsvillkor i Värmland, både i det långa och korta perspektivet. Vi hoppas att du ska hitta nya utställningar att vilja återkomma till.

Marie Östblom

Utställningschef

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.