2016-04-16 13:55

2016-04-16 21:34

Skoleleverna förtjänar att blirätt upplysta om trafikregler

KARLSTAD: Polis och räddningstjänst ryckte ut

Jag läser att Karlstadseleverna i årskurs 5 får trafikinformation av polis och räddningstjänst. Bra att en så oerhört viktig information återigen ges till skolbarnen efter många års uppehåll. Med tanke på hur cyklister uppträder i trafiken så kan denna informationsinsats inte nog berömmas.

Men trafikpolischef Atterstig ger fel information om en cykels utrustning. Det är inte enligt lag att en cykel utöver broms och ringklocka alltid måste vara utrustad med belysning och reflexer. Det är bara i mörker som detta måste finnas, enligt gällande trafiklagstiftning, så Atterstig borde han ha informerat eleverna därom. Oavsett vad som står i lagtexten är det dock naturligtvis mer än förståndigt att redan från början utrusta cykeln så komplett att den är användbar både i ljus och mörker.

Intressant i sammanhanget är vad som kommer att hända i polishuset. Antingen blir det väl räfst- och rättarting eller så får Atterstig sätta personalen i skolbänken – för deras egna cyklar lär sakna både det ena och det andra för att enligt Atterstig vara fullt lagliga.

R W

Jag läser att Karlstadseleverna i årskurs 5 får trafikinformation av polis och räddningstjänst. Bra att en så oerhört viktig information återigen ges till skolbarnen efter många års uppehåll. Med tanke på hur cyklister uppträder i trafiken så kan denna informationsinsats inte nog berömmas.

Men trafikpolischef Atterstig ger fel information om en cykels utrustning. Det är inte enligt lag att en cykel utöver broms och ringklocka alltid måste vara utrustad med belysning och reflexer. Det är bara i mörker som detta måste finnas, enligt gällande trafiklagstiftning, så Atterstig borde han ha informerat eleverna därom. Oavsett vad som står i lagtexten är det dock naturligtvis mer än förståndigt att redan från början utrusta cykeln så komplett att den är användbar både i ljus och mörker.

Intressant i sammanhanget är vad som kommer att hända i polishuset. Antingen blir det väl räfst- och rättarting eller så får Atterstig sätta personalen i skolbänken – för deras egna cyklar lär sakna både det ena och det andra för att enligt Atterstig vara fullt lagliga.

R W

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.