2016-04-16 15:00

2016-04-16 21:32

Ekologiskt grönsaksvatten

HANDEL: Vanvettigt höga priser tas ut av kunderna

Enligt Wikipedia innehåller gurka 96 procent vatten, och tomater något lägre – 94,7 procent.

I den affär där jag brukar handla, var priset den 13 april på vanlig, färsk gurka 34:90 kronor per kilo, medan ekologisk gurka kostade 63:90. Motsvarande för kvisttomater var 30:90 kronor kilot respektive 69:80.

Enligt min uppfattning är det ekologiska priset vanvettigt högt för en produkt som nästan bara innehåller vatten. Jag kan förstå att handlarna utökar sitt ekologiska sortiment så mycket som möjligt eftersom vinsten i kronor på en ekologisk gurka antagligen är dubbelt så stor som på en vanlig, beroende på det nästan dubbla priset. Handelns arbetsinsats med ekologiska varor kan väl knappast motivera prisskillnaden?

De ekologiska varornas placering i frukt- och gröntavdelningarna – i vår affär presenteras de i lådan närmast kunden – gör att synskadade eller äldre med nedsatt syn utan avsikt kan plocka åt sig de svindyra gurkorna och tomaterna. Detta gäller antagligen även stressade yngre kunder.

För laktosfria produkter finns en egen monter i mejeriproduktavdelningen. Jag tycker att handlarna även skulle dela upp frukt- och gröntavdelningarna i två delar, en för vanliga produkter och en för ekologiska. Men det är väl kanske att begära för mycket? Risken för försämrade handelsmarginaler skulle därmed bli uppenbar...

Alla som vill köpa ekologiskt vatten i form av gurka och tomater, må gärna göra detta till gällande skyhöga priser. Vi andra köper vattnet till normalpris.

Ekonomen Esso

Enligt Wikipedia innehåller gurka 96 procent vatten, och tomater något lägre – 94,7 procent.

I den affär där jag brukar handla, var priset den 13 april på vanlig, färsk gurka 34:90 kronor per kilo, medan ekologisk gurka kostade 63:90. Motsvarande för kvisttomater var 30:90 kronor kilot respektive 69:80.

Enligt min uppfattning är det ekologiska priset vanvettigt högt för en produkt som nästan bara innehåller vatten. Jag kan förstå att handlarna utökar sitt ekologiska sortiment så mycket som möjligt eftersom vinsten i kronor på en ekologisk gurka antagligen är dubbelt så stor som på en vanlig, beroende på det nästan dubbla priset. Handelns arbetsinsats med ekologiska varor kan väl knappast motivera prisskillnaden?

De ekologiska varornas placering i frukt- och gröntavdelningarna – i vår affär presenteras de i lådan närmast kunden – gör att synskadade eller äldre med nedsatt syn utan avsikt kan plocka åt sig de svindyra gurkorna och tomaterna. Detta gäller antagligen även stressade yngre kunder.

För laktosfria produkter finns en egen monter i mejeriproduktavdelningen. Jag tycker att handlarna även skulle dela upp frukt- och gröntavdelningarna i två delar, en för vanliga produkter och en för ekologiska. Men det är väl kanske att begära för mycket? Risken för försämrade handelsmarginaler skulle därmed bli uppenbar...

Alla som vill köpa ekologiskt vatten i form av gurka och tomater, må gärna göra detta till gällande skyhöga priser. Vi andra köper vattnet till normalpris.

Ekonomen Esso

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.