2016-04-12 11:54

2016-04-12 11:54

Många ofrivilligt barnlösa

FERTILITET: Varje barn är ett mirakel

Den 28:e maj är det de ofrivilligt barnlösas dag.
I dag rullar jag barnvagn och ser på min andre son som sover framför mig. För två år sen trodde jag att vi aldrig skulle kunna ge vår förstfödda son ett syskon.

Ofrivillig barnlöshet beräknas drabba cirka vart femte par. Det anses vara en folksjukdom sedan 1997. Ändå talas det väldigt lite om det och som drabbad känner man sig enormt ensam.

Vår första son var inte många månader när omgivningen började skämta om syskon. I början tog jag det med en klackspark. Men när det blev allvar och månad efter månad gick och så småningom blev till år blev ångesten inför den ständigt återkommande syskonfrågan stor.

För det är så att ofrivillig barnlöshet kan drabba vem som helst oavsett om det handlar om det första, andra, tredje eller fjärde barnet. Det är ingen självklarhet att man kan ”skaffa” de barn man vill. Varje barn är ett mirakel.

Vi hade turen att besegra barnlösheten och med hjälp få vårt andra mirakel. I dag tänker jag på alla dem som fortfarande kämpar. Er vill jag uppmana att avstå från att ställa frågor till någon om ”ska ni inte skaffa barn snart?” eller ”när är det dags för syskon?” och liknande. Folk som blir gravida kommer tids nog garanterat att berätta det ändå.

Tänk på att barnlöshet finns (med största sannolikhet även hos någon du känner!) och de flesta kämpar i det tysta. Den psykiska påfrestning det innebär att lida av barnlöshet kan inte beskrivas med ord, men du kan genom att vara eftertänksam göra livet lite lättare för dem som drabbas.

Mirakelmamman

Ofrivillig barnlöshet beräknas drabba cirka vart femte par. Det anses vara en folksjukdom sedan 1997. Ändå talas det väldigt lite om det och som drabbad känner man sig enormt ensam.

Vår första son var inte många månader när omgivningen började skämta om syskon. I början tog jag det med en klackspark. Men när det blev allvar och månad efter månad gick och så småningom blev till år blev ångesten inför den ständigt återkommande syskonfrågan stor.

För det är så att ofrivillig barnlöshet kan drabba vem som helst oavsett om det handlar om det första, andra, tredje eller fjärde barnet. Det är ingen självklarhet att man kan ”skaffa” de barn man vill. Varje barn är ett mirakel.

Vi hade turen att besegra barnlösheten och med hjälp få vårt andra mirakel. I dag tänker jag på alla dem som fortfarande kämpar. Er vill jag uppmana att avstå från att ställa frågor till någon om ”ska ni inte skaffa barn snart?” eller ”när är det dags för syskon?” och liknande. Folk som blir gravida kommer tids nog garanterat att berätta det ändå.

Tänk på att barnlöshet finns (med största sannolikhet även hos någon du känner!) och de flesta kämpar i det tysta. Den psykiska påfrestning det innebär att lida av barnlöshet kan inte beskrivas med ord, men du kan genom att vara eftertänksam göra livet lite lättare för dem som drabbas.

Mirakelmamman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.