2016-04-07 06:00

2016-04-07 06:00

Totalförbjud all rökning

TOBAK:

Borde det inte vara en självklarhet att rököverkänsligas rätt att slippa tobaksrök måste gå före rökares rätt utsätta oss för den?

Jag upplever det som såväl diskriminerande som kränkande att alltid behöva vara på min vakt, redo att hålla andan och springa undan för att kunna ta mig fram på gator och torg för att uträtta vardagsärenden. Samhället stävjar och lagför annan form av hot och skada mot annan, men när det gäller tobaksrökens verkningar så är det vi som inte tål röken som måste fly undan och tvingas bort från allmän plats.

Jag oroas också mycket över att min astmatiska dotter, med dagens lagstiftning, har så begränsade förutsättningar att röra sig fritt i samhället och gruvar mig för hur hon utan astmaattacker ska kunna ta sig till och från gymnasieskolan när det blir dags för henne att börja där. Borde inte samtliga skolor och lärosäten kunna erbjuda en helt rökfri miljö för att tillgodose alla elevers rätt att kunna andas? Och borde det inte i anslutning till kommunala färdmedel vara en självklarhet med totalförbud mot rökning? Hur skall vi annars kunna nyttja dem utan att utsätta oss för de hälsovådliga effekter rökningen har på oss som inte tål att utsättas för den?

Ett annat område där det är oerhört angeläget att vi får slippa utsättas för tobaksrök är i anslutning till vårdcentraler, apotek och sjukhus. Att kunna ta oss till och från dessa med buss, bil eller cykel utan att utsättas för tobaksrök vid busshållplatser, bilparkeringar eller cykelställ är livsviktigt för oss som lider av astma, allergi eller lungsjukdom.

Vi som inte tål tobaksrök är en mycket utsatt grupp som är i stort behov av ett betydligt starkare skydd från samhällets sida än vi får idag. För att tillgängliggöra allmän plats och möjliggöra tillträde till offentliga lokaler även för oss, måste vi få lagstadgad rätt att slippa utsättas för passiv rökning. För mig är det obegripligt att inte alla politiska partier ställer upp för allas rätt att få andas rökfritt på allmän plats.

Fru Astma

Borde det inte vara en självklarhet att rököverkänsligas rätt att slippa tobaksrök måste gå före rökares rätt utsätta oss för den?

Jag upplever det som såväl diskriminerande som kränkande att alltid behöva vara på min vakt, redo att hålla andan och springa undan för att kunna ta mig fram på gator och torg för att uträtta vardagsärenden. Samhället stävjar och lagför annan form av hot och skada mot annan, men när det gäller tobaksrökens verkningar så är det vi som inte tål röken som måste fly undan och tvingas bort från allmän plats.

Jag oroas också mycket över att min astmatiska dotter, med dagens lagstiftning, har så begränsade förutsättningar att röra sig fritt i samhället och gruvar mig för hur hon utan astmaattacker ska kunna ta sig till och från gymnasieskolan när det blir dags för henne att börja där. Borde inte samtliga skolor och lärosäten kunna erbjuda en helt rökfri miljö för att tillgodose alla elevers rätt att kunna andas? Och borde det inte i anslutning till kommunala färdmedel vara en självklarhet med totalförbud mot rökning? Hur skall vi annars kunna nyttja dem utan att utsätta oss för de hälsovådliga effekter rökningen har på oss som inte tål att utsättas för den?

Ett annat område där det är oerhört angeläget att vi får slippa utsättas för tobaksrök är i anslutning till vårdcentraler, apotek och sjukhus. Att kunna ta oss till och från dessa med buss, bil eller cykel utan att utsättas för tobaksrök vid busshållplatser, bilparkeringar eller cykelställ är livsviktigt för oss som lider av astma, allergi eller lungsjukdom.

Vi som inte tål tobaksrök är en mycket utsatt grupp som är i stort behov av ett betydligt starkare skydd från samhällets sida än vi får idag. För att tillgängliggöra allmän plats och möjliggöra tillträde till offentliga lokaler även för oss, måste vi få lagstadgad rätt att slippa utsättas för passiv rökning. För mig är det obegripligt att inte alla politiska partier ställer upp för allas rätt att få andas rökfritt på allmän plats.

Fru Astma

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.