2016-04-07 06:00

2016-04-07 06:00

Jämför äpplen med päron

LÄKEMEDELSPRISER:

Signaturen Ekonomen Esso skriver in en insändare i NWT den 4/4 att han har köpt läkemedel i Spanien och att det vid en jämförelse med Sverige visade sig att receptfria Voltaren i Spanien var betydligt billigare där än receptbelagda Voltaren här hemma.

För receptbelagda läkemedel inom förmånen är det staten som, genom Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), bestämmer såväl apotekens inköpspriser som deras försäljningspriser på läkemedel. Skillnaden däremellan är den handelsmarginal för förskrivna läkemedel som alltså är statligt bestämd. Marginalen ska täcka både kostnaderna för en god läkemedelsrådgivning och den totala hanteringen av läkemedel inom förmånen.

För receptfria läkemedel råder fri prissättning samt fri konkurrens mellan olika apotek och annan handel där vissa av dessa varor får säljas.

Sedan omregleringen har konkurrensen ökat och apoteken erbjuder flera olika varor (med olika namn men med samma aktiva substans) vilket har lett till att priserna på dessa läkemedel har sjunkit. Det är därför inte görligt att jämföra priser på receptfria läkemedel i ett annat land med priser på receptbelagda läkemedel i Sverige.

Johan Wallér

Vd Sveriges Apoteksförening

Signaturen Ekonomen Esso skriver in en insändare i NWT den 4/4 att han har köpt läkemedel i Spanien och att det vid en jämförelse med Sverige visade sig att receptfria Voltaren i Spanien var betydligt billigare där än receptbelagda Voltaren här hemma.

För receptbelagda läkemedel inom förmånen är det staten som, genom Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), bestämmer såväl apotekens inköpspriser som deras försäljningspriser på läkemedel. Skillnaden däremellan är den handelsmarginal för förskrivna läkemedel som alltså är statligt bestämd. Marginalen ska täcka både kostnaderna för en god läkemedelsrådgivning och den totala hanteringen av läkemedel inom förmånen.

För receptfria läkemedel råder fri prissättning samt fri konkurrens mellan olika apotek och annan handel där vissa av dessa varor får säljas.

Sedan omregleringen har konkurrensen ökat och apoteken erbjuder flera olika varor (med olika namn men med samma aktiva substans) vilket har lett till att priserna på dessa läkemedel har sjunkit. Det är därför inte görligt att jämföra priser på receptfria läkemedel i ett annat land med priser på receptbelagda läkemedel i Sverige.

Johan Wallér

Vd Sveriges Apoteksförening

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.