2016-04-07 06:00

2016-04-07 06:00

Fler samtal – färre tabletter

PSYKVÅRD:

Som anhörig har jag under flera år sett mitt barn bli beroende av starka mediciner. Det har både sjuk- och psykvården hjälpt till med, vilket nu har gått så långt att hen har blivit både medicinberoende och psykpatient.

När sjukvårdspersonal läser i patientens journal blir det en automatisk reaktion om att denna patient är en psykpatient vilket innebär sämre tillit och behandling. Med mer kunskap och lyhördhet skulle man kunna mota Olle i grind mycket tidigare, tror jag.

Psykisk ohälsa är något som det både skrivs och pratas mycket om i dag. Människor mår inte bra. Hur ska detta problem lösas? Vad har man för metoder, är det enbart medicinering som gäller? Eller försöker man att ta reda på roten till det onda?

En annan bieffekt är medberoende vilket betyder att det blir fler och fler i samhället som inte mår bra. Vid besök på psyk ser jag ett träd med färgglada lappar i entrén. Nyfiken som jag är går jag fram och läser. Här har personer som inte mår bra fått skriva ned sina åsikter, åsikter som även jag har och önskar sen en förbättring på. ”Bemöt patienterna med mer respekt och förståelse genom att lyssna och inte få dem att känna sig som att de stör er när ni fikar.” ”Allting går ju ut på att bara söva ner patienterna med piller hela tiden. Försök att finna orsaken till problemen också.” ”Påverka politikerna till att få mer pengar till psykvården. Fler samtal i stället för bara pillerutdelande, som nu.”

Anhörig/Medberoende

Som anhörig har jag under flera år sett mitt barn bli beroende av starka mediciner. Det har både sjuk- och psykvården hjälpt till med, vilket nu har gått så långt att hen har blivit både medicinberoende och psykpatient.

När sjukvårdspersonal läser i patientens journal blir det en automatisk reaktion om att denna patient är en psykpatient vilket innebär sämre tillit och behandling. Med mer kunskap och lyhördhet skulle man kunna mota Olle i grind mycket tidigare, tror jag.

Psykisk ohälsa är något som det både skrivs och pratas mycket om i dag. Människor mår inte bra. Hur ska detta problem lösas? Vad har man för metoder, är det enbart medicinering som gäller? Eller försöker man att ta reda på roten till det onda?

En annan bieffekt är medberoende vilket betyder att det blir fler och fler i samhället som inte mår bra. Vid besök på psyk ser jag ett träd med färgglada lappar i entrén. Nyfiken som jag är går jag fram och läser. Här har personer som inte mår bra fått skriva ned sina åsikter, åsikter som även jag har och önskar sen en förbättring på. ”Bemöt patienterna med mer respekt och förståelse genom att lyssna och inte få dem att känna sig som att de stör er när ni fikar.” ”Allting går ju ut på att bara söva ner patienterna med piller hela tiden. Försök att finna orsaken till problemen också.” ”Påverka politikerna till att få mer pengar till psykvården. Fler samtal i stället för bara pillerutdelande, som nu.”

Anhörig/Medberoende

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.