2016-04-07 06:00

2016-04-07 06:00

Fel att alltid skylla på vargen

DJUR/NATUR:

Jag läste NWT-artikeln 4/4 om hästarna som skenade ur hagen på grund av förmodad varg. Jag har vid ett par tillfällen varit med om liknande saker. En gång var det från hagen då tre hästar skenande sprängde staket och sprang iväg, och en annan gång när jag var ute och träningskörde en häst då den helt plötsligt stannade och började vibrera i hela kroppen. Tack och lov gick detta bra, för de två ”antagonisterna” vände och drog iväg åt motsatt håll.

Scenariot i hagen skedde när ett par älgar, en ko med kalv, gick i dungen bredvid och åt i lugn och ro, men det räckte för att skapa skräck i hästarna. Det enda som skiljer sig i min respektive Mats' berättelse är att det här var älgar som ”ställde till det”. Hästar är paniskt rädda för älgar, så för min egen del vore jag tacksam för om den stammen kunde reduceras kraftigt. Det skulle även vara en stor fördel med tanke på alla viltolyckor de ställer till med i trafiken, med tragiska människooffer som följd. Det har min man varit med om och det är ett under att han lever i dag då större delen av älgen gick rakt igenom framrutan.

Jag tror inte att vargen är speciellt farlig då den inte skiljer sig nämnvärt från hunden. Vi har en schäferhund som vill springa i hagen och leka/jaga hästarna men det har det blivit stopp med, för där är det hästarna som jagar honom och sprakar hejdlöst, så det har verkligen kunnat sluta illa – men då för hunden.

Att sånt här händer är givetvis tragiskt men tyvärr så sker det i djurvärlden. Jag har också varit med om avlivning av älskade djur och det gör fruktansvärt ont men jag tycker att det är fel att ge vargen skulden för nästan allt som händer ute i våra marker. Om man ogillar/hatar något/någon så kan man ju inte döda det bara för att få bort det man inte tycker om, hur skulle det se ut? Frågan kommer då osökt om man är så mycket bättre själv...

Anette

Djurvän

Jag läste NWT-artikeln 4/4 om hästarna som skenade ur hagen på grund av förmodad varg. Jag har vid ett par tillfällen varit med om liknande saker. En gång var det från hagen då tre hästar skenande sprängde staket och sprang iväg, och en annan gång när jag var ute och träningskörde en häst då den helt plötsligt stannade och började vibrera i hela kroppen. Tack och lov gick detta bra, för de två ”antagonisterna” vände och drog iväg åt motsatt håll.

Scenariot i hagen skedde när ett par älgar, en ko med kalv, gick i dungen bredvid och åt i lugn och ro, men det räckte för att skapa skräck i hästarna. Det enda som skiljer sig i min respektive Mats' berättelse är att det här var älgar som ”ställde till det”. Hästar är paniskt rädda för älgar, så för min egen del vore jag tacksam för om den stammen kunde reduceras kraftigt. Det skulle även vara en stor fördel med tanke på alla viltolyckor de ställer till med i trafiken, med tragiska människooffer som följd. Det har min man varit med om och det är ett under att han lever i dag då större delen av älgen gick rakt igenom framrutan.

Jag tror inte att vargen är speciellt farlig då den inte skiljer sig nämnvärt från hunden. Vi har en schäferhund som vill springa i hagen och leka/jaga hästarna men det har det blivit stopp med, för där är det hästarna som jagar honom och sprakar hejdlöst, så det har verkligen kunnat sluta illa – men då för hunden.

Att sånt här händer är givetvis tragiskt men tyvärr så sker det i djurvärlden. Jag har också varit med om avlivning av älskade djur och det gör fruktansvärt ont men jag tycker att det är fel att ge vargen skulden för nästan allt som händer ute i våra marker. Om man ogillar/hatar något/någon så kan man ju inte döda det bara för att få bort det man inte tycker om, hur skulle det se ut? Frågan kommer då osökt om man är så mycket bättre själv...

Anette

Djurvän

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.