2016-04-07 06:00

2016-04-07 06:00

Appelsiner med kjemicocktail

LIVSMEDEL:

Jeg spiser gjerne appelsiner og drikker appelsinjuice. I 2,5 kr/kg-rusen på matbutikker før påske, ble det konsumert langt over normalen. Herlig påfunn, og sunt – trodde jeg og slo til med en tokilospakning.

Mens jeg i morges nøt et stort glass ferskpresset juice, studerte jeg etiketten på pakningen. Den var ingen nytelse. Sjekk dette: Imazalil – anti-mugg som påføres etter høsting, mistenkes å være kreftfremkallende; Tiabendazole – anti-sopp og annet, giftig, kan gi lever- og tarmproblemer og en haug andre symptomer, ser ikke ut til å være tillatt brukt i EU; Orthophenylphenol – dreper bakterier og sopp, ukjent helsepåvirkning; ropiconazol – mot sopp, brukes på nøtter, frukt, korn, ukjent helseskade; Pyrimetanil – miljøskadelig sprøytemiddel, giftig for vannlevende organismer og innsekter (og mennesker?); E-904 – voksaktig stoff utvunnet fra indiske lus; E914 – oksidert polyetylenvoks.

Det meste av denne info er hentet i full fart på Wikipedia. Anbefalt dagsdose av appelsiner ser ut til å være en til to for voksne. Men med den kjemicocktailen som mine appelsiner har vært utsatt for er det slutt på industri-appelsiner for meg og mine.

Denne matbutikk er ærlig nok til å merke sine appelsiner, men jeg kan ikke huske å ha sett tilsvarende i andre butikker. Men det er ingen grunn til å tro at kjemikaliebruken er annerledes for deres appelsiner. Heldigvis finnes det økologiske alternativer. De smaker gjerne bedre, men har begrenset holdbarhet fordi de ikke er behandlet med cocktailen over.

Finn Jacobsen

Charlottenberg

Jeg spiser gjerne appelsiner og drikker appelsinjuice. I 2,5 kr/kg-rusen på matbutikker før påske, ble det konsumert langt over normalen. Herlig påfunn, og sunt – trodde jeg og slo til med en tokilospakning.

Mens jeg i morges nøt et stort glass ferskpresset juice, studerte jeg etiketten på pakningen. Den var ingen nytelse. Sjekk dette: Imazalil – anti-mugg som påføres etter høsting, mistenkes å være kreftfremkallende; Tiabendazole – anti-sopp og annet, giftig, kan gi lever- og tarmproblemer og en haug andre symptomer, ser ikke ut til å være tillatt brukt i EU; Orthophenylphenol – dreper bakterier og sopp, ukjent helsepåvirkning; ropiconazol – mot sopp, brukes på nøtter, frukt, korn, ukjent helseskade; Pyrimetanil – miljøskadelig sprøytemiddel, giftig for vannlevende organismer og innsekter (og mennesker?); E-904 – voksaktig stoff utvunnet fra indiske lus; E914 – oksidert polyetylenvoks.

Det meste av denne info er hentet i full fart på Wikipedia. Anbefalt dagsdose av appelsiner ser ut til å være en til to for voksne. Men med den kjemicocktailen som mine appelsiner har vært utsatt for er det slutt på industri-appelsiner for meg og mine.

Denne matbutikk er ærlig nok til å merke sine appelsiner, men jeg kan ikke huske å ha sett tilsvarende i andre butikker. Men det er ingen grunn til å tro at kjemikaliebruken er annerledes for deres appelsiner. Heldigvis finnes det økologiske alternativer. De smaker gjerne bedre, men har begrenset holdbarhet fordi de ikke er behandlet med cocktailen over.

Finn Jacobsen

Charlottenberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.