2016-03-21 13:09

2016-03-21 13:09

Ingen permanent kåkstad ska byggas upp i Karlstad

KARLSTAD: Tragiskt att människor måste tigga

Svar till signaturen Martin (NWT 19/3):

Sverige tillhör EU. Det gör Rumänien också. Uppenbarligen är det så att detta land behandlar en del av sina invånare så illa att de hellre kommer till Karlstad och tigger utanför våra affärer. Det är tragiskt. Människor i Europa har rätt till en bättre tillvaro. Vår regering utövar nu hårda påtryckningar på Rumänien att ta ansvar för sitt folk. De senaste dagarna läser vi i rumänska tidningar att staten kan vara på väg att erbjuda ekonomiskt stöd till dem som återvänder. Det hoppas vi verkligen.

Vi har i samverkan med kyrkorna en ordnad camping. Vi gjorde en provperiod på tre månader i höstas som vi sedan i politisk enighet förlängde till sista mars. Redan från början bestämde vi att den skulle vara tillfällig. Vi vill inte bygga upp en permanent kåkstad i Karlstad. Under tiden ställde vi en gemenskapsvagn till kyrkornas förfogande där de kunde möta människorna för samtal om deras situation och framtid. Nu står vi inför den länge beslutade och kommunicerade stängningen. Vi tror att människorna behöver återvända hem. Till sina barn. Men vi är öppna för fortsatta samtal med kyrkor och andra som har goda idéer om hur vi ska ta hand om personer som far illa i samband med att de använder sig av sina rättigheter till fri rörlighet inom EU.

Per-Inge Lidén

Ordförande arbetsmarknads- och socialnämnden

Svar till signaturen Martin (NWT 19/3):

Sverige tillhör EU. Det gör Rumänien också. Uppenbarligen är det så att detta land behandlar en del av sina invånare så illa att de hellre kommer till Karlstad och tigger utanför våra affärer. Det är tragiskt. Människor i Europa har rätt till en bättre tillvaro. Vår regering utövar nu hårda påtryckningar på Rumänien att ta ansvar för sitt folk. De senaste dagarna läser vi i rumänska tidningar att staten kan vara på väg att erbjuda ekonomiskt stöd till dem som återvänder. Det hoppas vi verkligen.

Vi har i samverkan med kyrkorna en ordnad camping. Vi gjorde en provperiod på tre månader i höstas som vi sedan i politisk enighet förlängde till sista mars. Redan från början bestämde vi att den skulle vara tillfällig. Vi vill inte bygga upp en permanent kåkstad i Karlstad. Under tiden ställde vi en gemenskapsvagn till kyrkornas förfogande där de kunde möta människorna för samtal om deras situation och framtid. Nu står vi inför den länge beslutade och kommunicerade stängningen. Vi tror att människorna behöver återvända hem. Till sina barn. Men vi är öppna för fortsatta samtal med kyrkor och andra som har goda idéer om hur vi ska ta hand om personer som far illa i samband med att de använder sig av sina rättigheter till fri rörlighet inom EU.

Per-Inge Lidén

Ordförande arbetsmarknads- och socialnämnden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.