2016-03-17 06:00

2016-03-17 06:00

Tala om kontaktsvårigheter

FÖRSÄKRINGSKASSAN: Hur bär man sig åt

Första hindret

Efter att ha fått elakartad cancer och opererats akut uppmanas jag lämna in mitt sjukintyg. Jag går in på Min sida, gör min anmälan och försöker lämna där när jag scannat in på min skrivare. Men web-funktionen fungerar inte.

Andra hindret

Jag skickar då mitt sjukintyg till inläsningscentralen i Östersund. Där jobbar man snabbt, det scannas in cirka en vecka senare. Men då har jag redan hunnit få ett brev från en handläggare på Försäkringskassan i Karlstad om att jag inte lämnat in något sjukintyg.

Tredje hindret

När jag försöker kontakta min handläggare per telefon är hon alltid på möte eller tjänstledig. Efter tre dagars ringande ger jag upp.

Fjärde hindret

Efter att ha kommit fram på Försäkringskassans jourtelefon (BINGO!) får jag veta att mitt sjukintyg är inscannat men suddigt och oläsbart.

Tillbaka på ruta ett

Ny handläggare uppmanar mig att skicka in originalet. Jag ifrågasätter detta då rutinerna känns svajiga. För att spara tid (cirka en vecka) väljer jag att åka till servicekontoret med mitt original och en egen kopia.

Femte hindret

Att vänta på sin tur som aldrig blev min tur eftersom min parkeringstid gick ut efter 40 minuters väntan då jag buntats ihop med skatteärenden, försäkringsärenden, id-kortsärenden och så vidare. Och en enda servicehandläggare i luckan på alla de som har denna mängd av olika ärenden.

Då tryter mitt tålamod och jag går fram till damen som tog emot mig och gav mig en kölapp. Hon tänker inte öppna en lucka till utan tar min kopia och lägger den på en internbrevlåda för vidare befordran till inläsningscentralen i Östersund.

Here we go again

Så mycket för tillgänglighet och flexibilitet.

PS. I Handläggarens brev står att om inte sjukintyg inkommit senast 23 mars utgår vi från att du inte vill ha sjukpenning!

Tack, där satt den. Hur många är det som inte vill ha sin sjukpenning?

Skattebetalare i 34 år

Första hindret

Efter att ha fått elakartad cancer och opererats akut uppmanas jag lämna in mitt sjukintyg. Jag går in på Min sida, gör min anmälan och försöker lämna där när jag scannat in på min skrivare. Men web-funktionen fungerar inte.

Andra hindret

Jag skickar då mitt sjukintyg till inläsningscentralen i Östersund. Där jobbar man snabbt, det scannas in cirka en vecka senare. Men då har jag redan hunnit få ett brev från en handläggare på Försäkringskassan i Karlstad om att jag inte lämnat in något sjukintyg.

Tredje hindret

När jag försöker kontakta min handläggare per telefon är hon alltid på möte eller tjänstledig. Efter tre dagars ringande ger jag upp.

Fjärde hindret

Efter att ha kommit fram på Försäkringskassans jourtelefon (BINGO!) får jag veta att mitt sjukintyg är inscannat men suddigt och oläsbart.

Tillbaka på ruta ett

Ny handläggare uppmanar mig att skicka in originalet. Jag ifrågasätter detta då rutinerna känns svajiga. För att spara tid (cirka en vecka) väljer jag att åka till servicekontoret med mitt original och en egen kopia.

Femte hindret

Att vänta på sin tur som aldrig blev min tur eftersom min parkeringstid gick ut efter 40 minuters väntan då jag buntats ihop med skatteärenden, försäkringsärenden, id-kortsärenden och så vidare. Och en enda servicehandläggare i luckan på alla de som har denna mängd av olika ärenden.

Då tryter mitt tålamod och jag går fram till damen som tog emot mig och gav mig en kölapp. Hon tänker inte öppna en lucka till utan tar min kopia och lägger den på en internbrevlåda för vidare befordran till inläsningscentralen i Östersund.

Here we go again

Så mycket för tillgänglighet och flexibilitet.

PS. I Handläggarens brev står att om inte sjukintyg inkommit senast 23 mars utgår vi från att du inte vill ha sjukpenning!

Tack, där satt den. Hur många är det som inte vill ha sin sjukpenning?

Skattebetalare i 34 år

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.