2016-03-16 06:00

2016-03-17 10:46

Kristen tro och tradition

SVENSKA KYRKAN: Viktigt att delta i samhällsdebatten

Svar till signaturen Passgångare (NWT 11/3):

Att försöka lyfta fram det 2 000 år gamla kristna budskapet i en tid då de flesta människor fjärmat sig från teologins och ritualernas språk är en utmanande uppgift. Hur ska man formulera sig? Vilka skildringar är gångbara när så många saknar förförståelse?

I min roll som redaktör och ansvarig utgivare för Karlstads pastorats tidskrift Kyrknytt ligger det intressanta uppdraget att utifrån journalistiska kriterier utforma tidningens innehåll och kommunicera med de medlemmar som sällan besöker kyrkan. Till min hjälp har jag ett redaktionsråd med representanter från församlingarna inom tidningens spridningsområde samt resurser att anlita erfarna skribenter.

Senaste numret ägnas till största del åt den uppskattade satsningen Livet värt att leva, som Svenska kyrkan i Karlstads stift denna vecka genomför för sjätte gången. Människor upphör aldrig att ställa de stora frågorna och Svenska kyrkan, vårt lands största medlemsorganisation med närmare 6,4 miljoner medlemmar, vill erbjuda mötesplatser och samtal även utanför kyrkornas och församlingshemmens väggar.

Under veckan medverkar till exempel Ann-Christine Ruuth, kyrkoherden som efter 40 år som Åke Roxberg med hjälp av Bibelns berättelse om den förlorade sonen fick mod att vara den hon är och därför numera lever som kvinna. En utmärkt historia att berätta i Kyrknytt, då den visar på det kristna budskapet att vi är älskade som vi är.

Det är av stor vikt att kyrkan deltar i samhällsdebatten och utifrån värden som kristen tro, närvaro, öppenhet och hopp lyfter frågan om hur vi lever våra liv i relation till oss själva och varandra. I kommande nummer med tema Öppenhet och omsorg berättar Kyrknytt därför bland annat om det viktiga och mångskiftande arbete kyrkans diakoner utför bland utsatta och redovisar vilken roll kyrkan haft i förtrycket av samer och romer. Som vanligt svarar också Sören Dalevi, en av kandidaterna i det stundande biskopsvalet, på frågor kring kristen tro och tradition.

Cecilia Hardestam

Svar till signaturen Passgångare (NWT 11/3):

Att försöka lyfta fram det 2 000 år gamla kristna budskapet i en tid då de flesta människor fjärmat sig från teologins och ritualernas språk är en utmanande uppgift. Hur ska man formulera sig? Vilka skildringar är gångbara när så många saknar förförståelse?

I min roll som redaktör och ansvarig utgivare för Karlstads pastorats tidskrift Kyrknytt ligger det intressanta uppdraget att utifrån journalistiska kriterier utforma tidningens innehåll och kommunicera med de medlemmar som sällan besöker kyrkan. Till min hjälp har jag ett redaktionsråd med representanter från församlingarna inom tidningens spridningsområde samt resurser att anlita erfarna skribenter.

Senaste numret ägnas till största del åt den uppskattade satsningen Livet värt att leva, som Svenska kyrkan i Karlstads stift denna vecka genomför för sjätte gången. Människor upphör aldrig att ställa de stora frågorna och Svenska kyrkan, vårt lands största medlemsorganisation med närmare 6,4 miljoner medlemmar, vill erbjuda mötesplatser och samtal även utanför kyrkornas och församlingshemmens väggar.

Under veckan medverkar till exempel Ann-Christine Ruuth, kyrkoherden som efter 40 år som Åke Roxberg med hjälp av Bibelns berättelse om den förlorade sonen fick mod att vara den hon är och därför numera lever som kvinna. En utmärkt historia att berätta i Kyrknytt, då den visar på det kristna budskapet att vi är älskade som vi är.

Det är av stor vikt att kyrkan deltar i samhällsdebatten och utifrån värden som kristen tro, närvaro, öppenhet och hopp lyfter frågan om hur vi lever våra liv i relation till oss själva och varandra. I kommande nummer med tema Öppenhet och omsorg berättar Kyrknytt därför bland annat om det viktiga och mångskiftande arbete kyrkans diakoner utför bland utsatta och redovisar vilken roll kyrkan haft i förtrycket av samer och romer. Som vanligt svarar också Sören Dalevi, en av kandidaterna i det stundande biskopsvalet, på frågor kring kristen tro och tradition.

Cecilia Hardestam

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.