2016-03-11 06:00

2016-03-11 06:00

Promenadsele i stället för sittvagn

VARDAGSMOTION:

Det är inte förvånande att skadorna nu visar sig på den uppväxande generation som förvägras vardagsmotion och i stället skjutsas i sittvagn eller bil vart de än ska. I dag är det inte ovanligt att se barn ända upp i tre–fyra-årsåldern åka i sittvagn även kortare sträckor. Då jag misstänker att en orsak kan vara den osäkra trafikmiljön skulle jag vilja framhålla fördelarna med att använda promenadsele där och när det behövs. Det har vi väldigt goda erfarenheter av och våra barn har heller inte behövt sitta i vagn efter tvåårsdagen. I stället har de fått gå på egna ben, även om de längre sträckor fått sitta bakpå en förälders cykel tills de har kunnat cykla säkert själva.

Nu går våra barn i skolan, dit det också alltid varit en självklarhet att de ska ha tagit sig på egna ben, även om någon av oss föräldrar givetvis cyklade tillsammans med dem tills de började i mellanstadiet. Förutom vardagsmotionen ger detta också barnen bättre förutsättningar för inlärning och koncentration i skolan. En extra bonus är att de automatiskt får på sig rätt utekläder vid oväder när de får cykla i spöregn och pulsa fram i snöstorm.

Jag tycker synd om de barn som inte får möjlighet till daglig vardagsmotion av detta slag och när vi nu vet att det även inverkar negativt på deras möjligheter till sportutövning så ter sig denna utveckling än mer alarmerande. För att försvåra för föräldrar att utsätta sina barn för okynnesskjutsning borde man åtminstone förbjuda bilkörning i detta syfte i anslutning till våra grundskolor. Inte minst som detta bilskjutsande även utgör en allvarlig risk för alla gående och cyklande elever.

Låt barnen gå!

Det är inte förvånande att skadorna nu visar sig på den uppväxande generation som förvägras vardagsmotion och i stället skjutsas i sittvagn eller bil vart de än ska. I dag är det inte ovanligt att se barn ända upp i tre–fyra-årsåldern åka i sittvagn även kortare sträckor. Då jag misstänker att en orsak kan vara den osäkra trafikmiljön skulle jag vilja framhålla fördelarna med att använda promenadsele där och när det behövs. Det har vi väldigt goda erfarenheter av och våra barn har heller inte behövt sitta i vagn efter tvåårsdagen. I stället har de fått gå på egna ben, även om de längre sträckor fått sitta bakpå en förälders cykel tills de har kunnat cykla säkert själva.

Nu går våra barn i skolan, dit det också alltid varit en självklarhet att de ska ha tagit sig på egna ben, även om någon av oss föräldrar givetvis cyklade tillsammans med dem tills de började i mellanstadiet. Förutom vardagsmotionen ger detta också barnen bättre förutsättningar för inlärning och koncentration i skolan. En extra bonus är att de automatiskt får på sig rätt utekläder vid oväder när de får cykla i spöregn och pulsa fram i snöstorm.

Jag tycker synd om de barn som inte får möjlighet till daglig vardagsmotion av detta slag och när vi nu vet att det även inverkar negativt på deras möjligheter till sportutövning så ter sig denna utveckling än mer alarmerande. För att försvåra för föräldrar att utsätta sina barn för okynnesskjutsning borde man åtminstone förbjuda bilkörning i detta syfte i anslutning till våra grundskolor. Inte minst som detta bilskjutsande även utgör en allvarlig risk för alla gående och cyklande elever.

Låt barnen gå!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.