2016-03-11 06:00

2016-03-11 06:00

Kooperationen är stark

VÄRMLAND:

Kooperationen i Värmland är i ett nationellt perspektiv annorlunda, unik och stark. Antalet så kallade (ny)kooperativa företag är stort och finns i dag i många branscher, alltifrån restaurangkooperativ till journalistkooperativ. Likaledes är etablerad kooperation unik inte minst genom de fristående kooperationerna OK Värmland och Konsum Värmland, båda med större marknadsandel än motsvarande nationella föreningar och båda också med tydlig lokal förankring, bland annat genom de medvetna satsningarna på lokala underleverantörer och ambitionen att verka och agera lokalt – på medlemmarnas uppdrag – något som också engagerar och ofta tar sig uttryck i lokaltidningarnas insändarsidor.

Senast har diskussionen handlat om OK Värmlands nedläggning av macken i Storfors och som den kooperatör jag själv är gillar jag dessa debatter och insändare – jag älskar engagemanget! För vem skriver insändare om ifall Statoil eller Ica lägger ner butiker eller agerar på något särskilt vis? Särskilt Christer Lind har under senare tid påvisat stort engagemang och jag delar hans besvikelse över att macken i Storfors lades ner. Men jag begriper inte resonemangen vari han gör gällande att allt löser sig om man fusionerar sig med OK Sverige. Det är knappast tätare mellan OK-mackarna i andra jämförbara län. Visst kan det finnas stordriftsfördelar i olika sammanhang men att det skulle gynna glesbygdens mackar är nog ett långskott. I så fall ska man nog göra tvärtom och skapa små lokala fristående föreningar vari lokalbefolkningens engagemang blir avgörande.

Samtidigt kan man konstatera att med minskande befolkning och allt mer bränslesnåla bilar är det nog så att flera av dessa mackar inte skulle ha ekonomiska förutsättningar att på egen hand överleva. I dag har vi ett OK Värmland som till 100 procent ägs av värmlänningar. En utmaning för förtroendevalda och ledning är att balansera medlemmarnas behov av närhet till macken och ekonomisk medlemsnytta med affärsmässiga villkor i en konkurrensutsatt bransch. Vi har en regional OK-förening, en regional arbetsgivare med medlemmarnas uppdrag att utveckla service i hela länet. Låt oss i stället medverka till att utveckla OK Värmland, så att ägandet stannar i Värmland.

Leif Tyrén

Kooperationen i Värmland är i ett nationellt perspektiv annorlunda, unik och stark. Antalet så kallade (ny)kooperativa företag är stort och finns i dag i många branscher, alltifrån restaurangkooperativ till journalistkooperativ. Likaledes är etablerad kooperation unik inte minst genom de fristående kooperationerna OK Värmland och Konsum Värmland, båda med större marknadsandel än motsvarande nationella föreningar och båda också med tydlig lokal förankring, bland annat genom de medvetna satsningarna på lokala underleverantörer och ambitionen att verka och agera lokalt – på medlemmarnas uppdrag – något som också engagerar och ofta tar sig uttryck i lokaltidningarnas insändarsidor.

Senast har diskussionen handlat om OK Värmlands nedläggning av macken i Storfors och som den kooperatör jag själv är gillar jag dessa debatter och insändare – jag älskar engagemanget! För vem skriver insändare om ifall Statoil eller Ica lägger ner butiker eller agerar på något särskilt vis? Särskilt Christer Lind har under senare tid påvisat stort engagemang och jag delar hans besvikelse över att macken i Storfors lades ner. Men jag begriper inte resonemangen vari han gör gällande att allt löser sig om man fusionerar sig med OK Sverige. Det är knappast tätare mellan OK-mackarna i andra jämförbara län. Visst kan det finnas stordriftsfördelar i olika sammanhang men att det skulle gynna glesbygdens mackar är nog ett långskott. I så fall ska man nog göra tvärtom och skapa små lokala fristående föreningar vari lokalbefolkningens engagemang blir avgörande.

Samtidigt kan man konstatera att med minskande befolkning och allt mer bränslesnåla bilar är det nog så att flera av dessa mackar inte skulle ha ekonomiska förutsättningar att på egen hand överleva. I dag har vi ett OK Värmland som till 100 procent ägs av värmlänningar. En utmaning för förtroendevalda och ledning är att balansera medlemmarnas behov av närhet till macken och ekonomisk medlemsnytta med affärsmässiga villkor i en konkurrensutsatt bransch. Vi har en regional OK-förening, en regional arbetsgivare med medlemmarnas uppdrag att utveckla service i hela länet. Låt oss i stället medverka till att utveckla OK Värmland, så att ägandet stannar i Värmland.

Leif Tyrén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.