2016-03-10 11:23

2016-03-11 09:54

Hållbart sjukhus kräver förändring

Arvika: Västvärmlänningar ska få en fortsatt bra medicinsk bedömning

Landstinget i Värmland har fått många synpunkter på beslutet att inte fortsätta med akut kirurgi vid Sjukhuset i Arvika. Flera insändarskribenter frågar sig hur ett sådant beslut kan tas utan att det finns exakta planer för hur verksamheten ska se ut i stället.

Vi är inne i ett tidigt skede av ett utvecklingsarbete där vi formar ett nytt vårdutbud vid Sjukhuset i Arvika. Hälso- och sjukvårdsledningen har fått ett inriktningsbeslut av politikerna som ska konkretiseras. En arbetsgrupp bestående av oss verksamhetschefer arbetar gemensamt fram beslutsunderlag. Målet är en hållbar och patientsäker verksamhet. Många av de frågeställningar som lyfts i debatten är sådana som gruppen arbetar med just nu. Därför finns inga svar ännu. Vi tar gärna till oss förslag från både medarbetare och patienter för vi har ingen annan ambition än att verksamheten i Arvika ska bli så bra som möjligt. Beslutsunderlaget ska redovisas för hälso- och sjukvårdsledningen 28 april, sedan lämnas det över till politikerna för beslut.

För att vi ska kunna ha ett hållbart sjukhus i Arvika och bedriva patientsäker vård i framtiden måste vi göra förändringar. Det finns goda exempel på andra sjukhus där liknande förändringar har genomförts med gott resultat.

Vi har lovat invånarna i västra Värmland att det ska finnas en akutmottagning på Sjukhuset i Arvika som är öppen dygnet runt, och att man ska få en bra bedömning oavsett vad man söker vård för. Även om detta i vissa fall kan innebära hänvisning till andra vårdinstanser.

 

Mia Mossberg, allmänmedicin västra VärmlandPetra Svedberg, akutmottagning Karlstad, Jannis Ioannidis, ortopedi, Maria Norén Eriksson, kirurgi Arvika, Mikael Bergenheim, kirurgi Karlstad, Tony Schönberg, kirurgi, Karlstad, Hanne Guro Hauge, medicin Arvika, Tina Crafoord, anestesi-, operations- och intensivvård, Wolmer Edqvist, ambulans, Henrik Svensson, processledare

 

Landstinget i Värmland har fått många synpunkter på beslutet att inte fortsätta med akut kirurgi vid Sjukhuset i Arvika. Flera insändarskribenter frågar sig hur ett sådant beslut kan tas utan att det finns exakta planer för hur verksamheten ska se ut i stället.

Vi är inne i ett tidigt skede av ett utvecklingsarbete där vi formar ett nytt vårdutbud vid Sjukhuset i Arvika. Hälso- och sjukvårdsledningen har fått ett inriktningsbeslut av politikerna som ska konkretiseras. En arbetsgrupp bestående av oss verksamhetschefer arbetar gemensamt fram beslutsunderlag. Målet är en hållbar och patientsäker verksamhet. Många av de frågeställningar som lyfts i debatten är sådana som gruppen arbetar med just nu. Därför finns inga svar ännu. Vi tar gärna till oss förslag från både medarbetare och patienter för vi har ingen annan ambition än att verksamheten i Arvika ska bli så bra som möjligt. Beslutsunderlaget ska redovisas för hälso- och sjukvårdsledningen 28 april, sedan lämnas det över till politikerna för beslut.

För att vi ska kunna ha ett hållbart sjukhus i Arvika och bedriva patientsäker vård i framtiden måste vi göra förändringar. Det finns goda exempel på andra sjukhus där liknande förändringar har genomförts med gott resultat.

Vi har lovat invånarna i västra Värmland att det ska finnas en akutmottagning på Sjukhuset i Arvika som är öppen dygnet runt, och att man ska få en bra bedömning oavsett vad man söker vård för. Även om detta i vissa fall kan innebära hänvisning till andra vårdinstanser.

 

Mia Mossberg, allmänmedicin västra VärmlandPetra Svedberg, akutmottagning Karlstad, Jannis Ioannidis, ortopedi, Maria Norén Eriksson, kirurgi Arvika, Mikael Bergenheim, kirurgi Karlstad, Tony Schönberg, kirurgi, Karlstad, Hanne Guro Hauge, medicin Arvika, Tina Crafoord, anestesi-, operations- och intensivvård, Wolmer Edqvist, ambulans, Henrik Svensson, processledare

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.