2016-03-08 10:54

2016-03-08 10:54

Låt Värmland förbli Värmland

VÄRMLANDSPATRIOT: Vi blir förlorare vart vi än vänder oss

Snart ska regeringens förslag av indelningen i storregioner presenteras. Försök har tidigare gjorts, men dessa har misslyckats, tack och lov. Låt även detta förslag gå i graven! Vi har absolut ingenting att vinna på att ingå i en storregion. Värmland blir en förlorare vilket håll vi än vänder oss åt.

Ska vi ingå i en Svealandsregion så lär vi snart vara bortglömda. Där finns både Uppsala, Västerås och Örebro som alla är större städer än Karlstad och som säkerligen kommer att roffa åt sej allt. Västra Götaland är inget bättre alternativ. För Göteborg är Värmland en plats där man kanske kan tillbringa några dagar i skidbacken. För övrigt är vi inget. Se bara på Göteborgs förslag till nya Göta älv-bron som skulle bli förödande för Vänersjöfarten.

Argumenten för storregioner är bland annat sjukvården. Värmland har redan nu ett väl fungerande samarbete med sjukvården i både Örebro och Uppsala. Det finns ingenting som talar för att detta skulle bli bättre om vi ingår i en region. Snarare tvärtom. Det kommer att bli mer centralisering av sjukvården till de större sjukhusen i Örebro och Uppsala.

Det som kanske är mest skrämmande är att allt fler värmländska politiker börjar tala för det ena eller andra alternativet. Det borde vara alla värmländska politikers skyldighet att med alla medel motverka detta förslag. I dagsläget är det väl bara M och SD som är emot förslaget. Ingen politiker eller medborgare med självaktning kan tillåta att vi ska ingå i en större region än den vi redan tillhör, nämligen Värmland.

J Lundborger

 

Ska vi ingå i en Svealandsregion så lär vi snart vara bortglömda. Där finns både Uppsala, Västerås och Örebro som alla är större städer än Karlstad och som säkerligen kommer att roffa åt sej allt. Västra Götaland är inget bättre alternativ. För Göteborg är Värmland en plats där man kanske kan tillbringa några dagar i skidbacken. För övrigt är vi inget. Se bara på Göteborgs förslag till nya Göta älv-bron som skulle bli förödande för Vänersjöfarten.

Argumenten för storregioner är bland annat sjukvården. Värmland har redan nu ett väl fungerande samarbete med sjukvården i både Örebro och Uppsala. Det finns ingenting som talar för att detta skulle bli bättre om vi ingår i en region. Snarare tvärtom. Det kommer att bli mer centralisering av sjukvården till de större sjukhusen i Örebro och Uppsala.

Det som kanske är mest skrämmande är att allt fler värmländska politiker börjar tala för det ena eller andra alternativet. Det borde vara alla värmländska politikers skyldighet att med alla medel motverka detta förslag. I dagsläget är det väl bara M och SD som är emot förslaget. Ingen politiker eller medborgare med självaktning kan tillåta att vi ska ingå i en större region än den vi redan tillhör, nämligen Värmland.

J Lundborger

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.