2016-03-04 06:00

2016-03-04 06:00

Vi kommer att dränkas

ÖVERBEFOLKNING: Ödesmättad framtidsprofetia

År 1900 var det 1,6 miljarder människor på Jorden och nu är vi snart 10 miljarder. Med min kalkylator räknar jag ut att dubbleringshastigheten är knappa 44 år. Alltså kommer vår planet att hysa 20 miljarder människor 2060, 40 miljarder 2104 och så vidare.

Med tanke på att vi mellan 1900 och 2016 har upplevt två världskrig, revolution i Ryssland, en period av kraftfull barnbegränsningspolitik i Kina och svältkatastrofer i Afrika med mera är det möjligt att dubbleringshastigheten kan bli kortare än 44 år i framtiden.

Orsaken till denna enorma befolkningsökning handlar naturligtvis i första hand om nativiteten, men också läkekonsten har på flera plan gynnat befolkningstillväxten. Om vi inte tar tag i problemet kommer det att uppstå problem i framtiden. Bland annat kommer en kraftigt ökad befolkning också att öka koldioxidutsläppen och därigenom värma Jorden långt över uppsatta mål.

Nu bekymrar vi oss över några samhällen på låga öar som kan översvämmas om stora isar smälter, men det kan snart bli ännu värre: om Grönlands isar smälter kommer havsytan att höjas med sex meter; om samma sak sker i Antarktis stiger ytan med 60 meter.

Låt oss anta att havsytan höjs med 67 meter. Då kommer alla Sveriges kuststäder att stå under vatten. Mälaren, som nu ligger fyra meter över havet, kommer att bli till en vik av Östersjön, och vattnet kommer att stå högt i Västerås. Vänerns yta, som ligger 44 meter över havet, höjs med 23 meter och det kommer att krävas båt för att kunna ta sig fram i Karlstad. Även i Arvika blir det i stort sett samma situation, med tanke på Glafsfjorden – nu 45 meter över havet.

Visst har vi några höga berg i Sverige, men de flesta av våra städer hamnar under vattenytan i detta scenario. Ja, befolkningstäta områden i hela världen kommer att gå samma öde till mötes.

Björn Molin

År 1900 var det 1,6 miljarder människor på Jorden och nu är vi snart 10 miljarder. Med min kalkylator räknar jag ut att dubbleringshastigheten är knappa 44 år. Alltså kommer vår planet att hysa 20 miljarder människor 2060, 40 miljarder 2104 och så vidare.

Med tanke på att vi mellan 1900 och 2016 har upplevt två världskrig, revolution i Ryssland, en period av kraftfull barnbegränsningspolitik i Kina och svältkatastrofer i Afrika med mera är det möjligt att dubbleringshastigheten kan bli kortare än 44 år i framtiden.

Orsaken till denna enorma befolkningsökning handlar naturligtvis i första hand om nativiteten, men också läkekonsten har på flera plan gynnat befolkningstillväxten. Om vi inte tar tag i problemet kommer det att uppstå problem i framtiden. Bland annat kommer en kraftigt ökad befolkning också att öka koldioxidutsläppen och därigenom värma Jorden långt över uppsatta mål.

Nu bekymrar vi oss över några samhällen på låga öar som kan översvämmas om stora isar smälter, men det kan snart bli ännu värre: om Grönlands isar smälter kommer havsytan att höjas med sex meter; om samma sak sker i Antarktis stiger ytan med 60 meter.

Låt oss anta att havsytan höjs med 67 meter. Då kommer alla Sveriges kuststäder att stå under vatten. Mälaren, som nu ligger fyra meter över havet, kommer att bli till en vik av Östersjön, och vattnet kommer att stå högt i Västerås. Vänerns yta, som ligger 44 meter över havet, höjs med 23 meter och det kommer att krävas båt för att kunna ta sig fram i Karlstad. Även i Arvika blir det i stort sett samma situation, med tanke på Glafsfjorden – nu 45 meter över havet.

Visst har vi några höga berg i Sverige, men de flesta av våra städer hamnar under vattenytan i detta scenario. Ja, befolkningstäta områden i hela världen kommer att gå samma öde till mötes.

Björn Molin

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.