2016-03-03 06:00

2016-03-03 06:00

Mindfulness är ett kraftfullt verktyg

PSYKISK OHÄLSA:

Den psykiska ohälsan ökar snabbt, särskilt bland kvinnor i kommuner och landsting. Mindfulness är ett kraftfullt verktyg att hantera stress, ångest och nedstämdhet. Men det finns många fördomar som nyligen speglades i tv-program som Skavlan och Min sanning.

De flesta är inte uppdaterade om det vetenskapliga underlaget eller om den mycket dynamiska forskningsutvecklingen under de senaste åren. Det förståeligt; det är svårt att hänga med även för mig som intresserad läkare som arbetar heltid med mindfulness.

Det publicerades cirka 700 vetenskapliga artiklar om mindfulnessbaserade metoders effekter under 2015, det vill säga ungefär två artiklar per dag! Cirka 4 000 vetenskapliga artiklar har hittills publicerats om mindfulness' effekter. För egen del har jag medverkat till svensk forskning som utbildare av instruktörer. I Skåne har professorerna Jan och Kristina Sundquist vid Centrum för primärvårdsforskning lett en randomiserad och internationellt uppmärksammad kontrollerad studie vid 16 vårdcentraler. Resultatet visar att mindfulness i grupp är lika effektivt vid psykisk ohälsa – lätt till måttlig depression och ångest – som individuell behandling med i huvudsak KBT, kognitiv beteendeterapi. Artikeln är publicerad i en ledande medicinsk tidskrift, Brittish Journal of Psychiatry, november 2014.

Många arbetsgivare saknar i dag verktyg till att hantera psykisk ohälsa, och vården har otillräckliga terapeutiska resurser för att möta den. Mindfulness kan hjälpa många som annars inte kan få hjälp. Mindfulness är ett kraftfullt verktyg att förebygga, behandla och rehabilitera psykisk ohälsa.

Ola Schenström

Legitimerad läkare

Den psykiska ohälsan ökar snabbt, särskilt bland kvinnor i kommuner och landsting. Mindfulness är ett kraftfullt verktyg att hantera stress, ångest och nedstämdhet. Men det finns många fördomar som nyligen speglades i tv-program som Skavlan och Min sanning.

De flesta är inte uppdaterade om det vetenskapliga underlaget eller om den mycket dynamiska forskningsutvecklingen under de senaste åren. Det förståeligt; det är svårt att hänga med även för mig som intresserad läkare som arbetar heltid med mindfulness.

Det publicerades cirka 700 vetenskapliga artiklar om mindfulnessbaserade metoders effekter under 2015, det vill säga ungefär två artiklar per dag! Cirka 4 000 vetenskapliga artiklar har hittills publicerats om mindfulness' effekter. För egen del har jag medverkat till svensk forskning som utbildare av instruktörer. I Skåne har professorerna Jan och Kristina Sundquist vid Centrum för primärvårdsforskning lett en randomiserad och internationellt uppmärksammad kontrollerad studie vid 16 vårdcentraler. Resultatet visar att mindfulness i grupp är lika effektivt vid psykisk ohälsa – lätt till måttlig depression och ångest – som individuell behandling med i huvudsak KBT, kognitiv beteendeterapi. Artikeln är publicerad i en ledande medicinsk tidskrift, Brittish Journal of Psychiatry, november 2014.

Många arbetsgivare saknar i dag verktyg till att hantera psykisk ohälsa, och vården har otillräckliga terapeutiska resurser för att möta den. Mindfulness kan hjälpa många som annars inte kan få hjälp. Mindfulness är ett kraftfullt verktyg att förebygga, behandla och rehabilitera psykisk ohälsa.

Ola Schenström

Legitimerad läkare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.