2016-02-25 06:00

2016-02-25 06:00

Skjut inte vargens bytesdjur

JAKT:

Apropå artikeln i NWT måndag 4/1 då jägarna stod på torgen i Torsby och Karlstad för att demonstrera och manifestera mot att vargjakten hade stoppats, vilket skulle vara förödande för oss människor i Värmland påstår de och hota landsbygdens människors existens. Människors existens hotas i krigets Syrien men knappast här och framför allt inte av vargen.

Den lilla klick som ska ha rätt att odla sina särintressen är den varghatargrupp som står och gapar på våra torg. De allra flesta värmlänningar uppskattar säkert att vi kan ha ett så vackert djur i våra skogar och vars existens är en förutsättning för den biologiska mångfalden. Det mest beklämmande är att våra folkvalda politiker är så dåligt insatta i hur det ekologiska systemet fungerar, men de är förmodligen också jägare.

Låt mig relatera till en forskargrupp som har letts av den amerikanske ekologen William Ripple vid Oregon State University. Där slår man fast att det är rovdjuren som styr ekosystemen. Man fann att flera arter – bland annat varg, lejon, leopard, lodjur och puma – har förmågan att kontrollera stammarna av hjortdjur, antiloper och andra bytesdjur vilket i sin tur gynnar växterna och de mindre djuren i ekosystemen.

Det har inte heller framkommit några klara bevis för att mänskliga jägare kan ersätta rovdjuren och replikera deras effekter på ekosystemen. Orsakerna till att de stora rovdjuren har försvunnit över stora områden och hamnat i en desperat situation är enligt forskarna mänsklig förföljelse, skövling av deras livsmiljöer och alltför hård jakt på deras bytesdjur.

Hur skulle det vara om man lät bli att skjuta de djur som är vargens byten? Kanske man då skulle minska vargens angrepp på tamboskap.

Nyligen visade man på tv ett reportage om Yellowstone National Park, som efter att vargen hade utrotats var på väg att kollapsa då alltför stor population av wapitihjortar explosionsartat växt till och skövlat parken på träd och buskar, påverkat grundvattennivån samt nästan utplånat bäverkolonierna och bisonhjordarna. Vargen återinfördes i parken, som efter ett antal år återgick till ett helt fungerande ekosystem, med den biologiska mångfald som vi väl alla vill se – även i våra skogar här i Värmland.

Kan vi låta naturen sköta sig själv utan att en grupp jägare ska utplåna vårt vackra landskapsdjur, så kommer vi också att ha en mångfald av allehanda djur, stora som små, och framför allt en frisk och livskraftig älgstam. Det säger väl inte jägarna nej till?

Ett annat exempel på hur vist naturen fungerar: för ett antal år sedan var fjällräven på gränsen till utrotning – varför? Efter angrepp på renar utrotade samerna vargen i renbetesområdena varvid rödräven, som vargen dittills hade hållit i rimligt antal, ökade och attackerade fjällräven som då kraftigt minskade i antal. I och med att vargen försvann, försvann även resterna från vargarnas jakter som var livsviktiga för fjällräven. Fjällräven har nu på senare år återhämtat sig, mycket tack vare goda lämmelår och stödutfodring.

Jägare gör den största jaktinsatsen genom att med vargens hjälp hålla nere älgstammen då trafikskador med älg kostar samhället cirka 150 miljarder kronor varje år och älgskador på den svenska skogen för hundratals miljoner. Även på den växande vildsvinsstammen borde kunna jägarna göra en avsevärd insats.

Ekolle

Apropå artikeln i NWT måndag 4/1 då jägarna stod på torgen i Torsby och Karlstad för att demonstrera och manifestera mot att vargjakten hade stoppats, vilket skulle vara förödande för oss människor i Värmland påstår de och hota landsbygdens människors existens. Människors existens hotas i krigets Syrien men knappast här och framför allt inte av vargen.

Den lilla klick som ska ha rätt att odla sina särintressen är den varghatargrupp som står och gapar på våra torg. De allra flesta värmlänningar uppskattar säkert att vi kan ha ett så vackert djur i våra skogar och vars existens är en förutsättning för den biologiska mångfalden. Det mest beklämmande är att våra folkvalda politiker är så dåligt insatta i hur det ekologiska systemet fungerar, men de är förmodligen också jägare.

Låt mig relatera till en forskargrupp som har letts av den amerikanske ekologen William Ripple vid Oregon State University. Där slår man fast att det är rovdjuren som styr ekosystemen. Man fann att flera arter – bland annat varg, lejon, leopard, lodjur och puma – har förmågan att kontrollera stammarna av hjortdjur, antiloper och andra bytesdjur vilket i sin tur gynnar växterna och de mindre djuren i ekosystemen.

Det har inte heller framkommit några klara bevis för att mänskliga jägare kan ersätta rovdjuren och replikera deras effekter på ekosystemen. Orsakerna till att de stora rovdjuren har försvunnit över stora områden och hamnat i en desperat situation är enligt forskarna mänsklig förföljelse, skövling av deras livsmiljöer och alltför hård jakt på deras bytesdjur.

Hur skulle det vara om man lät bli att skjuta de djur som är vargens byten? Kanske man då skulle minska vargens angrepp på tamboskap.

Nyligen visade man på tv ett reportage om Yellowstone National Park, som efter att vargen hade utrotats var på väg att kollapsa då alltför stor population av wapitihjortar explosionsartat växt till och skövlat parken på träd och buskar, påverkat grundvattennivån samt nästan utplånat bäverkolonierna och bisonhjordarna. Vargen återinfördes i parken, som efter ett antal år återgick till ett helt fungerande ekosystem, med den biologiska mångfald som vi väl alla vill se – även i våra skogar här i Värmland.

Kan vi låta naturen sköta sig själv utan att en grupp jägare ska utplåna vårt vackra landskapsdjur, så kommer vi också att ha en mångfald av allehanda djur, stora som små, och framför allt en frisk och livskraftig älgstam. Det säger väl inte jägarna nej till?

Ett annat exempel på hur vist naturen fungerar: för ett antal år sedan var fjällräven på gränsen till utrotning – varför? Efter angrepp på renar utrotade samerna vargen i renbetesområdena varvid rödräven, som vargen dittills hade hållit i rimligt antal, ökade och attackerade fjällräven som då kraftigt minskade i antal. I och med att vargen försvann, försvann även resterna från vargarnas jakter som var livsviktiga för fjällräven. Fjällräven har nu på senare år återhämtat sig, mycket tack vare goda lämmelår och stödutfodring.

Jägare gör den största jaktinsatsen genom att med vargens hjälp hålla nere älgstammen då trafikskador med älg kostar samhället cirka 150 miljarder kronor varje år och älgskador på den svenska skogen för hundratals miljoner. Även på den växande vildsvinsstammen borde kunna jägarna göra en avsevärd insats.

Ekolle

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.