2016-02-25 06:00

2016-02-25 06:00

Plantera in varg i Stockholmsområdet

SLITET KRAV:

Såsom vargvän önskar jag att fler ska få njuta av varg i sin närhet. Därför bör varg planteras in i reviren Lidingö, Värmdö och Ekerö. Av genetiska skäl bör vargindivider från USA och Kanada planteras in i övriga Sverige. Såsom klarsynt inser jag att motståndet mot varg hos jägare hänger helt samman med kampen om köttet. Nu har jag hört från flera håll att vargen har betydligt lättare att lyckas i sin jakt på rådjur och älg än på friska individer av dov- och kronhjort. De senare är visst alltför snabba. Om jägare tillsammans med Naturvårdverket låter plantera in könsmogna hjortar med olika genetisk härkomst på ett flertal ställen har jägarna efter några år möjlighet att jaga till sig nog med kött. Hjortjakt är visst sportigare än älgjakt och bör därför locka till sig fler yngre jägare. Liksom tidigare gäller dock att skogsägare ser till att det finns sly och lövskog så att tallplantorna skonas.

Pensionär

Såsom vargvän önskar jag att fler ska få njuta av varg i sin närhet. Därför bör varg planteras in i reviren Lidingö, Värmdö och Ekerö. Av genetiska skäl bör vargindivider från USA och Kanada planteras in i övriga Sverige. Såsom klarsynt inser jag att motståndet mot varg hos jägare hänger helt samman med kampen om köttet. Nu har jag hört från flera håll att vargen har betydligt lättare att lyckas i sin jakt på rådjur och älg än på friska individer av dov- och kronhjort. De senare är visst alltför snabba. Om jägare tillsammans med Naturvårdverket låter plantera in könsmogna hjortar med olika genetisk härkomst på ett flertal ställen har jägarna efter några år möjlighet att jaga till sig nog med kött. Hjortjakt är visst sportigare än älgjakt och bör därför locka till sig fler yngre jägare. Liksom tidigare gäller dock att skogsägare ser till att det finns sly och lövskog så att tallplantorna skonas.

Pensionär

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.