2016-02-24 06:00

2016-02-24 06:00

Föraktet för politiker ökar

HAMMARÖ: Ett absurt snusbeslut av kommunledningen

Att Hammarö kommun lägger sig i de anställdas snusvanor och talar om eventuell uppsägning är absurdare än att bli uppsagd för att ha ätit godis på arbetstid – detta eftersom fetma och dess följdsjukdomar bevisligen är ett större hälsoproblem än konsekvenserna av snus.

Gissningsvis snusar inte beslutsfattarna själva och har inte heller den blekaste aning om vad det egentligen finns för risker med deras egna matlådor. Nej, i detta fall har beslutsfattarna inte ens kunnat se så långt deras egna näsor räcker.

Skulle det inte vara rimligare att kommunen som arbetsgivare agerade som etisk polis och domare vad gäller dagispersonalens matvanor än att tala om deras eventuella snusvanor? Vissa specifika matvanor är ju bevisligen ohälsosammare än snus, så varför inte förbjuda exempelvis friterad mat?

Vad gäller snuslukt är det inte heller något att ens jämföra med de tillfällen som kolleger har fått en spya i halsen på grund av lukten från en medarbetares vidriga matlåda med fisk som har värmts upp i den gemensamma mikron. Om lukter ändå betraktas som relevanta i sammanhanget, ska vi då inte hellre börja tala om förbud mot svettlukt och vissa maträtter som uppenbarligen inte gör sig själva rättvisa genom uppvärmning i mikro?

Vi lever i tider då människor saknar tillit till politikers förmåga att fatta rationella och kloka beslut, och föraktet för politiker har ökat. Samtidigt värnar den lilla medborgaren kanske mer än någonsin om sin egen frihet och sin personliga integritet eftersom så många politiska beslut upplevs som om de tas över den lilla medborgarens huvud. Är det verkligen då så klokt att fatta ett så etiskt laddat och paternalistiskt beslut? Med många-bäckar-små-argumentet kan ett sådant skolexempel på politisk överhöghet i slutändan till och med få konsekvenser för den lilla medborgarens tro till huruvida de lokala politikerna är kompetenta nog att fatta de mycket större och allvarligare besluten. Kanske ett sådant beslut till och med är mycket mer omdömeslöst än att just köra upp en prilla under läppen.

Orolig kommunanställd

Karlstad

Att Hammarö kommun lägger sig i de anställdas snusvanor och talar om eventuell uppsägning är absurdare än att bli uppsagd för att ha ätit godis på arbetstid – detta eftersom fetma och dess följdsjukdomar bevisligen är ett större hälsoproblem än konsekvenserna av snus.

Gissningsvis snusar inte beslutsfattarna själva och har inte heller den blekaste aning om vad det egentligen finns för risker med deras egna matlådor. Nej, i detta fall har beslutsfattarna inte ens kunnat se så långt deras egna näsor räcker.

Skulle det inte vara rimligare att kommunen som arbetsgivare agerade som etisk polis och domare vad gäller dagispersonalens matvanor än att tala om deras eventuella snusvanor? Vissa specifika matvanor är ju bevisligen ohälsosammare än snus, så varför inte förbjuda exempelvis friterad mat?

Vad gäller snuslukt är det inte heller något att ens jämföra med de tillfällen som kolleger har fått en spya i halsen på grund av lukten från en medarbetares vidriga matlåda med fisk som har värmts upp i den gemensamma mikron. Om lukter ändå betraktas som relevanta i sammanhanget, ska vi då inte hellre börja tala om förbud mot svettlukt och vissa maträtter som uppenbarligen inte gör sig själva rättvisa genom uppvärmning i mikro?

Vi lever i tider då människor saknar tillit till politikers förmåga att fatta rationella och kloka beslut, och föraktet för politiker har ökat. Samtidigt värnar den lilla medborgaren kanske mer än någonsin om sin egen frihet och sin personliga integritet eftersom så många politiska beslut upplevs som om de tas över den lilla medborgarens huvud. Är det verkligen då så klokt att fatta ett så etiskt laddat och paternalistiskt beslut? Med många-bäckar-små-argumentet kan ett sådant skolexempel på politisk överhöghet i slutändan till och med få konsekvenser för den lilla medborgarens tro till huruvida de lokala politikerna är kompetenta nog att fatta de mycket större och allvarligare besluten. Kanske ett sådant beslut till och med är mycket mer omdömeslöst än att just köra upp en prilla under läppen.

Orolig kommunanställd

Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.