2016-02-23 16:21

2016-02-23 16:21

Många svenska mediciner skadar och dödar i Indien

DUMPNING: Tumörer och missbildade barn...

En tredjedel av medicinerna på Apoteket, som innehåller en av de nio vanligaste aktiva substanserna, är tillverkade i Patancheru utanför fyramiljonersstaden Hyderabad i södra Indien. Patancheru är känt för att människorna där drabbas av tumörer tio gånger oftare än i andra byar längre bort, för missbildade barn och för att vattnet nedströms fabrikerna innehåller högre halter antibiotika än vad som återfinns i blodet på en patient som behandlas för urinvägs- eller lunginflammation.

Invånarna har gått till domstol, men har fastnat i en 25 år lång väntan på att fallet ska tas upp i Högsta Domstolen. De lokala myndigheterna har belägg för dumpning av mediciner.

Mediciner för vilka patenten har gått ut kallas generika och 60 procent av denna produktion sker i Indien och Kina. Den aktiva substansen står bara för en liten del av det slutgiltiga priset, ibland så lite som 1,5 procent.

Om EU införde hårdare krav på regler om god tillverkningssed – för att tillverkningen ska bli acceptabel vad gäller rening av avloppsvatten samt miljö och hälsa för personal och närboende – så skulle situationen förbättras betydligt.

Hyderabad

En tredjedel av medicinerna på Apoteket, som innehåller en av de nio vanligaste aktiva substanserna, är tillverkade i Patancheru utanför fyramiljonersstaden Hyderabad i södra Indien. Patancheru är känt för att människorna där drabbas av tumörer tio gånger oftare än i andra byar längre bort, för missbildade barn och för att vattnet nedströms fabrikerna innehåller högre halter antibiotika än vad som återfinns i blodet på en patient som behandlas för urinvägs- eller lunginflammation.

Invånarna har gått till domstol, men har fastnat i en 25 år lång väntan på att fallet ska tas upp i Högsta Domstolen. De lokala myndigheterna har belägg för dumpning av mediciner.

Mediciner för vilka patenten har gått ut kallas generika och 60 procent av denna produktion sker i Indien och Kina. Den aktiva substansen står bara för en liten del av det slutgiltiga priset, ibland så lite som 1,5 procent.

Om EU införde hårdare krav på regler om god tillverkningssed – för att tillverkningen ska bli acceptabel vad gäller rening av avloppsvatten samt miljö och hälsa för personal och närboende – så skulle situationen förbättras betydligt.

Hyderabad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.