2016-02-23 06:00

2016-02-23 06:00

Efterlyser en bättre insyn

OK VÄRMLAND: Den negativa trenden måste vändas

OK Värmlands syrelseordförande Hans Ferner skrev i en insändare 13/1: ”Pengar vi tjänar återinvesteras i Värmland.”

2014 var resultatmässigt det sämsta året någonsin för OK Värmland med ett underskott på över 4,2 miljoner kronor. Som orsak angavs dåligt väder med sjunkande försäljning i butikerna och mindre biltvättsförsäljning samt dessutom pressade marginaler på drivmedelsförsäljningen. Utdelningen till medlemmarna uteblev helt, för första gången sedan mitten på 1980-talet. Det fanns och finns inga pengar att återinvestera i Värmland.

Det är dags för OK-ledningen att redovisa hur man ska vända utvecklingen av egen kraft, både på kort och lång sikt, med åtgärder som gör verksamheten mindre väderberoende och vilka resultat dessa åtgärder ska ge år för år under de närmaste fem åren. Återbäringen är sannolikt den viktigaste faktorn om man vill behålla de flesta av sina 20 000 medlemmar.

De snabbaste åtgärderna för att återfå lönsamheten är sannolikt att sälja eller lägga ned Lilla saluhallen och i stället upphandla produkterna; att ta bort hela overheadkostnaden, huvudkontoret, och ansluta föreningen till OK ekonomiska förening. Hela den centrala verksamheten bör kunna ersättas med en eller två regionchefer. Resultatpåverkan blir sannolikt många miljoner.

Det finns säkert andra och bättre idéer, men då borde OK-ledningen kliva fram och redovisa dem i konkreta åtgärder och vilken resultatpåverkan de har. Vi medlemmar vill gärna få bättre insyn i verksamheten för att därigenom kunna bidra till en positiv utveckling.

Christer Lind

OK Värmlands syrelseordförande Hans Ferner skrev i en insändare 13/1: ”Pengar vi tjänar återinvesteras i Värmland.”

2014 var resultatmässigt det sämsta året någonsin för OK Värmland med ett underskott på över 4,2 miljoner kronor. Som orsak angavs dåligt väder med sjunkande försäljning i butikerna och mindre biltvättsförsäljning samt dessutom pressade marginaler på drivmedelsförsäljningen. Utdelningen till medlemmarna uteblev helt, för första gången sedan mitten på 1980-talet. Det fanns och finns inga pengar att återinvestera i Värmland.

Det är dags för OK-ledningen att redovisa hur man ska vända utvecklingen av egen kraft, både på kort och lång sikt, med åtgärder som gör verksamheten mindre väderberoende och vilka resultat dessa åtgärder ska ge år för år under de närmaste fem åren. Återbäringen är sannolikt den viktigaste faktorn om man vill behålla de flesta av sina 20 000 medlemmar.

De snabbaste åtgärderna för att återfå lönsamheten är sannolikt att sälja eller lägga ned Lilla saluhallen och i stället upphandla produkterna; att ta bort hela overheadkostnaden, huvudkontoret, och ansluta föreningen till OK ekonomiska förening. Hela den centrala verksamheten bör kunna ersättas med en eller två regionchefer. Resultatpåverkan blir sannolikt många miljoner.

Det finns säkert andra och bättre idéer, men då borde OK-ledningen kliva fram och redovisa dem i konkreta åtgärder och vilken resultatpåverkan de har. Vi medlemmar vill gärna få bättre insyn i verksamheten för att därigenom kunna bidra till en positiv utveckling.

Christer Lind

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.