2016-02-22 06:00

2016-02-22 06:00

Kontraproduktiv effektskatt

SVERIGE: Kärnkraften är ett måste för välfärden

Vindkraften kan inom överskådlig tid aldrig ersätta kärnkraften, vår mest energirika kraftkälla som dessutom är koldioxidfri. Men vindkraft och solkraft kan bidra till en export av koldioxidfri kraft till Tyskland för att minska utsläppen från de tyska kolkraftverken.

Att vindkraften producerar som minst när den behövs som mest, visade sig när kylan slog till den 7/1 i år och vindkraften endast stod för fyra procent av landets totala elförbrukning på 27 000 megawatt, MW. Samtidigt som åtta av tio kärnkraftsreaktorer levererade el och all tillgänglig vattenkraft användes.

Att Svenska kraftnäts effektreserv i dag skulle kunna kompensera vindkraftens stora variationer, så att vindkraften tillsammans med effektreserven skulle kunna ersätta kärnkraften, är en utopi. Svenska kraftnäts för 2015 och 2016 upphandlade effektreserv är på 1 000 MW, en reserv som inte är större än en av Forsmarks tre kärnreaktorer.

Regeringen har, livligt påhejad av Miljöpartiet, infört en särskild effektskatt på kärnkraft med avsikt att göra kärnkraften så olönsam att den måste läggas ned i förtid. Förhoppningsvis inser regeringen att effektskatten är kontraproduktiv när det gäller att minska koldioxidutsläppen och därför bör tas bort. Skatten påskyndar bara en nedläggning av vår mest energirika, koldioxidfria kraftkälla.

Alliansens i mina ögon bättre alternativ är att inte bygga fler kärnreaktorer, men att tillåta att det gamla ersätts med nya. Den starkt subventionerade vindkraften kan aldrig ersätta kärnkraften, den kan enbart vara ett komplement till annan kraft.

Ska det finnas någon vind- och solkraft att exportera till Tyskland, för att minska utsläppen från deras kolkraftverk, så kan vi inte avveckla kärnkraften i förtid. För att kunna behålla vår välfärd måste vi ha ett hållbart koldioxidfritt energisystem, som är oberoende av väder och vind. Därför krävs att vi inom överskådlig tid behåller kärnkraften.

Björn Wahlberg

Vindkraften kan inom överskådlig tid aldrig ersätta kärnkraften, vår mest energirika kraftkälla som dessutom är koldioxidfri. Men vindkraft och solkraft kan bidra till en export av koldioxidfri kraft till Tyskland för att minska utsläppen från de tyska kolkraftverken.

Att vindkraften producerar som minst när den behövs som mest, visade sig när kylan slog till den 7/1 i år och vindkraften endast stod för fyra procent av landets totala elförbrukning på 27 000 megawatt, MW. Samtidigt som åtta av tio kärnkraftsreaktorer levererade el och all tillgänglig vattenkraft användes.

Att Svenska kraftnäts effektreserv i dag skulle kunna kompensera vindkraftens stora variationer, så att vindkraften tillsammans med effektreserven skulle kunna ersätta kärnkraften, är en utopi. Svenska kraftnäts för 2015 och 2016 upphandlade effektreserv är på 1 000 MW, en reserv som inte är större än en av Forsmarks tre kärnreaktorer.

Regeringen har, livligt påhejad av Miljöpartiet, infört en särskild effektskatt på kärnkraft med avsikt att göra kärnkraften så olönsam att den måste läggas ned i förtid. Förhoppningsvis inser regeringen att effektskatten är kontraproduktiv när det gäller att minska koldioxidutsläppen och därför bör tas bort. Skatten påskyndar bara en nedläggning av vår mest energirika, koldioxidfria kraftkälla.

Alliansens i mina ögon bättre alternativ är att inte bygga fler kärnreaktorer, men att tillåta att det gamla ersätts med nya. Den starkt subventionerade vindkraften kan aldrig ersätta kärnkraften, den kan enbart vara ett komplement till annan kraft.

Ska det finnas någon vind- och solkraft att exportera till Tyskland, för att minska utsläppen från deras kolkraftverk, så kan vi inte avveckla kärnkraften i förtid. För att kunna behålla vår välfärd måste vi ha ett hållbart koldioxidfritt energisystem, som är oberoende av väder och vind. Därför krävs att vi inom överskådlig tid behåller kärnkraften.

Björn Wahlberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.