2016-02-22 16:06

2016-02-22 16:06

Hög tid för en kanal mellanVänersborg och Uddevalla

VÄNERN: Hot mot industri och rederier

Nu tycker jag att det är hög tid att börja projektera en kanal mellan Vänersborg och Uddevalla!

Det kan gå fort att stoppa all sjöfart på Vänern, såväl för nyttotrafik som fritidsbåtar. Ett dåligt försvar är att det kostar pengar. Det kostar pengar för rederier och industrier som använder Vänern för att exportera och importera varor och material till företag vid sjön. En kanal mellan Vänersborg och Uddevalla kostar också, men det kostar massor att ha fartyg utestängda och innestängda på och utanför Vänern.

En ny kanal ger även sysselsättning en tid framöver. När och om det ska bytas slussportar i Trollhättan kommer sjöfarten att stanna upp, till förtret för industrin och rederierna – och kostnaderna för industrin kommer att öka. När det ska levereras valsar från Valmet blir det problem, de kan endast fraktas med fartyg. Detta problem går att lösa, men då måste Valmet flytta sin produktion. Det kostar det pengar och vi förlorar pengar/skatter.

Det är mycket som kostar och ju längre vi väntar desto mer kostar det.

Båtägare

Nu tycker jag att det är hög tid att börja projektera en kanal mellan Vänersborg och Uddevalla!

Det kan gå fort att stoppa all sjöfart på Vänern, såväl för nyttotrafik som fritidsbåtar. Ett dåligt försvar är att det kostar pengar. Det kostar pengar för rederier och industrier som använder Vänern för att exportera och importera varor och material till företag vid sjön. En kanal mellan Vänersborg och Uddevalla kostar också, men det kostar massor att ha fartyg utestängda och innestängda på och utanför Vänern.

En ny kanal ger även sysselsättning en tid framöver. När och om det ska bytas slussportar i Trollhättan kommer sjöfarten att stanna upp, till förtret för industrin och rederierna – och kostnaderna för industrin kommer att öka. När det ska levereras valsar från Valmet blir det problem, de kan endast fraktas med fartyg. Detta problem går att lösa, men då måste Valmet flytta sin produktion. Det kostar det pengar och vi förlorar pengar/skatter.

Det är mycket som kostar och ju längre vi väntar desto mer kostar det.

Båtägare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.