2016-02-19 13:14

2016-02-19 13:14

Hjälpen med mobiltelefoner gör skolarbetet mer effektivt

UNGDOMAR: Svaga argument för störd nattsömn

Svar till signaturen Moa (NWT 17/2):

Har du någon som helst grund för att det enbart är de så kallade digitala leksakernas fel att ungdomars nattsömn störs? Det finns en del forskning om att mobiler stör sömnen, men du tar inte upp något som helst om detta. Dina argument blir därmed helt betydelselösa.

Det finns också väldigt mycket bra saker med mobiler och surfplattor, det som du kallar för leksaker. Enligt en studie från 2015, gjord av Centre for Economic Performance vid London School of Economics, motsvarar effekten av att förbjuda mobiltelefoner i skolan en skolvecka per år. Detta försvinner helt om vi ska ”avgifta” oss från mobiler och surfplattor med mera.

I skolan kan mobiler och surfplattor fylla många bra funktioner. Till exempel så kan man, i stället för att slå upp ett ord i en ordlista, med endast ett fåtal knapptryckningar få fram ordet man söker. Det gör skolgången mer effektiv, så att man hinner med mer på mindre tid.

Då gör det ingenting om man börjar lite senare, för man tar igen den tiden ändå.

Johan Wennberg

Svar till signaturen Moa (NWT 17/2):

Har du någon som helst grund för att det enbart är de så kallade digitala leksakernas fel att ungdomars nattsömn störs? Det finns en del forskning om att mobiler stör sömnen, men du tar inte upp något som helst om detta. Dina argument blir därmed helt betydelselösa.

Det finns också väldigt mycket bra saker med mobiler och surfplattor, det som du kallar för leksaker. Enligt en studie från 2015, gjord av Centre for Economic Performance vid London School of Economics, motsvarar effekten av att förbjuda mobiltelefoner i skolan en skolvecka per år. Detta försvinner helt om vi ska ”avgifta” oss från mobiler och surfplattor med mera.

I skolan kan mobiler och surfplattor fylla många bra funktioner. Till exempel så kan man, i stället för att slå upp ett ord i en ordlista, med endast ett fåtal knapptryckningar få fram ordet man söker. Det gör skolgången mer effektiv, så att man hinner med mer på mindre tid.

Då gör det ingenting om man börjar lite senare, för man tar igen den tiden ändå.

Johan Wennberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.