2016-02-18 06:00

2016-02-18 06:00

När kommer sanningens minut?

KILS KOMMUN:

Som vanlig medborgare så måste man ha en hushållsbudget. För de flesta är det viktigt att kredit och debet går ihop. När det inte gör det, kommer det surt efter...

När kommuner gör investeringar gäller förstås detsamma. Det är viktigt att man har samma ansvar för andras pengar som för sina egna. Men ibland kan kommuner i sin iver att framstå som kreativa ta sig vatten över huvudet.

Ett problem med det politiska systemet och styrningen i en kommun är att man inte har det egentliga ansvaret i det långa loppet. Detta beror på att en politisk konstellation kan låna för mycket och sätta kommunens ekonomi i fara. När medborgarna ser detta så röstar de bort sittande politiker och en annan grupp politiker får ta över och ärva skulder och annat som måste ordnas upp.

I Kils kommun kan man befara att man är inne på denna väg, sedan ett flertal projekt har sjösatts på samma gång. Projekt som, i mina ögon kan bli mer tro än vetande när det gäller kalkyler och beräkningar. En del av dessa projekt är riskfyllda medan andra har varit planerade åtminstone i tanken i 10–20 år och har med tiden blivit väl belysta.

Problemet man får när man startar så många projekt samtidigt blir förstås pengarna. Då kan man inte skilja på riskprojekten och de som är väl underbyggda, då alla slukar pengar samtidigt.

Vi medborgare i Kil har erfarenhet av detta sedan tidigare. När man kanske måste dra ner på välfärden, minska kommunens servicenivå och så vidare. Om detta händer så undrar säkert allt fler varför pengarna grävdes ner i gator, avloppssystem och annat på för många platser samtidigt, i stället för att gå till gamla, skolbarn och sjuka.

Att ha nya bostadsområden som kanske bara till viss del blir bebyggda i närtid kommer att lysa, och kanske ge intrycket av att kommunen har tänkt fel, eftersom det ser ut som det gör. Även om dessa områden så småningom blir helt bebyggda så har de genererat kostnader för anläggning, underhåll och skötsel under hela tiden. Nya bostadsområden som inte är i toppskick får inga spekulanter.

Nu är det dags för Kils kommun att börja redovisa vad allt kostar, vem som är ytterst ansvarig för alla projekt som sjösätts samtidigt. Om alla kranskommuner satsar på samma saker så kommer marknadskrafterna att få verkan och man får börja bjuda under varandra. Upp till bevis nu, Kils kommun!

Skattebetalaren

Som vanlig medborgare så måste man ha en hushållsbudget. För de flesta är det viktigt att kredit och debet går ihop. När det inte gör det, kommer det surt efter...

När kommuner gör investeringar gäller förstås detsamma. Det är viktigt att man har samma ansvar för andras pengar som för sina egna. Men ibland kan kommuner i sin iver att framstå som kreativa ta sig vatten över huvudet.

Ett problem med det politiska systemet och styrningen i en kommun är att man inte har det egentliga ansvaret i det långa loppet. Detta beror på att en politisk konstellation kan låna för mycket och sätta kommunens ekonomi i fara. När medborgarna ser detta så röstar de bort sittande politiker och en annan grupp politiker får ta över och ärva skulder och annat som måste ordnas upp.

I Kils kommun kan man befara att man är inne på denna väg, sedan ett flertal projekt har sjösatts på samma gång. Projekt som, i mina ögon kan bli mer tro än vetande när det gäller kalkyler och beräkningar. En del av dessa projekt är riskfyllda medan andra har varit planerade åtminstone i tanken i 10–20 år och har med tiden blivit väl belysta.

Problemet man får när man startar så många projekt samtidigt blir förstås pengarna. Då kan man inte skilja på riskprojekten och de som är väl underbyggda, då alla slukar pengar samtidigt.

Vi medborgare i Kil har erfarenhet av detta sedan tidigare. När man kanske måste dra ner på välfärden, minska kommunens servicenivå och så vidare. Om detta händer så undrar säkert allt fler varför pengarna grävdes ner i gator, avloppssystem och annat på för många platser samtidigt, i stället för att gå till gamla, skolbarn och sjuka.

Att ha nya bostadsområden som kanske bara till viss del blir bebyggda i närtid kommer att lysa, och kanske ge intrycket av att kommunen har tänkt fel, eftersom det ser ut som det gör. Även om dessa områden så småningom blir helt bebyggda så har de genererat kostnader för anläggning, underhåll och skötsel under hela tiden. Nya bostadsområden som inte är i toppskick får inga spekulanter.

Nu är det dags för Kils kommun att börja redovisa vad allt kostar, vem som är ytterst ansvarig för alla projekt som sjösätts samtidigt. Om alla kranskommuner satsar på samma saker så kommer marknadskrafterna att få verkan och man får börja bjuda under varandra. Upp till bevis nu, Kils kommun!

Skattebetalaren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.