2016-02-15 16:40

2016-02-17 07:43

Man behöver inte sova mer ju äldre man blir – tvärt om

UNGDOMAR: För mycket lek, för lite ansvar

Till alla sömniga ungdomar som vill ha sovmorgon

Forskningen är en sak, men det forskningen inte visar är att ungdomar av i dag använder sig mer av digitala leksaker. Det är det som är problemet. Lägg undan leksakerna och ägna tiden efter skolan åt läxor och fritidsaktiviteter som inte är digitala så kommer det gå bättre att sova.

För 20 år sedan fanns inga krav på sovmorgon, för då var barn aktiva på ett sätt som gjorde att de kunde sova gott. Det är enbart digitala leksaker som är orsaken till ”sömnproblemen”, det behöver man inte vara forskare för att förstå. Avgifta er från dessa leksaker och skaffa riktiga fritidsintressen och aktiviteter i stället!

Som vuxen har du inga sovmorgnar när du ska till jobbet, så tanken som framfördes i en insändare den 12/2 är helt fel. Man behöver inte mer sovmorgon ju äldre man blir, det är tvärt om. Småbarn sover upp till 15 timmar per dygn, skolbarn behöver 8–11 timmar för att bli utsövda. Gå och lägg er i tid och avgifta er från digitala leksaker så kommer ni att klara skolan mycket bättre!


Moa

En inte digital ungdom

Forskningen är en sak, men det forskningen inte visar är att ungdomar av i dag använder sig mer av digitala leksaker. Det är det som är problemet. Lägg undan leksakerna och ägna tiden efter skolan åt läxor och fritidsaktiviteter som inte är digitala så kommer det gå bättre att sova.

För 20 år sedan fanns inga krav på sovmorgon, för då var barn aktiva på ett sätt som gjorde att de kunde sova gott. Det är enbart digitala leksaker som är orsaken till ”sömnproblemen”, det behöver man inte vara forskare för att förstå. Avgifta er från dessa leksaker och skaffa riktiga fritidsintressen och aktiviteter i stället!

Som vuxen har du inga sovmorgnar när du ska till jobbet, så tanken som framfördes i en insändare den 12/2 är helt fel. Man behöver inte mer sovmorgon ju äldre man blir, det är tvärt om. Småbarn sover upp till 15 timmar per dygn, skolbarn behöver 8–11 timmar för att bli utsövda. Gå och lägg er i tid och avgifta er från digitala leksaker så kommer ni att klara skolan mycket bättre!


Moa

En inte digital ungdom

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.