2016-02-13 06:00

2016-02-13 06:00

Charmen har försvunnit

KARLSTAD: Låt de små kioskerna på Stora torget få vara kvar

På 1970-talet fanns på torget både kiosk och hamburgeria i en lång byggnad. Man kunde också gå på offentlig toalett bakom kioskerna. På den tiden planerade Karlstads kommun för folkets behov. Men efter att ha rivit detta tyckte man nog att det blev lite tomt där och skapade de två små kioskerna i gammaldags stil. Farmors korvkiosk var länge ett måste då man kom över torget och ville ha något gott att tugga på. Det bästa hemlagade moset i stan serverade hon!

Toaletterna lades ner. Bajmajor sattes i stället upp här och där, små obehagligt klaustrofobiska utrymmen. På 70- och 80-talen rev man en massa gammal bebyggelse i Karlstad, till exempel Östra station – en av Sveriges vackraste stationsbyggnader. Likaså gamla tinghuset i Klara; bara en liten del av det byggdes in i en annan fastighet. Stora delar av gamla Herrhagen försvann. Det gamla varmbadhuset gjordes om till lokaler för Värmlandsarkivet och sedan till lägenheter. Den charmiga saluhallen blev till ungdomarnas tillhåll. Tempelriddarhuset på Drottninggatan blev träningslokaler för Gundegabaletten. Och i andra stadsdelar ersattes gamla fina hus med modern bebyggelse på höjden.

Mycket av Karlstads charm försvann.

Den största skandalen var när regeringen lade ner I 2. Inga beväringar längre på stadens konditorier och pubar. De skötte sig bra på permission. I dag är det förenat med livsfara att ens gå nära pubarna kvällstid: hat, ilska och konflikter frodas i de miljöerna.

Jag skulle kunna ge många fler exempel på hur man från politiskt håll undan för undan har tagit kål på Karlstads charm. Torget har övergått från att vara en säker och harmonisk plats för alla till en politisk plattform med motsättningar och hat från yrkesdemonstranter och vilsna ungdomar.

Nej, de två kioskerna på torget måste få vara kvar. De är en påminnelse om hur praktisk och charmig Karlstad en gång var. Och öppna toaletterna på torget igen. Det finns även andra gamla offentliga toaletter som man också borde göra i ordning.

Hans-Tommy Berg

På 1970-talet fanns på torget både kiosk och hamburgeria i en lång byggnad. Man kunde också gå på offentlig toalett bakom kioskerna. På den tiden planerade Karlstads kommun för folkets behov. Men efter att ha rivit detta tyckte man nog att det blev lite tomt där och skapade de två små kioskerna i gammaldags stil. Farmors korvkiosk var länge ett måste då man kom över torget och ville ha något gott att tugga på. Det bästa hemlagade moset i stan serverade hon!

Toaletterna lades ner. Bajmajor sattes i stället upp här och där, små obehagligt klaustrofobiska utrymmen. På 70- och 80-talen rev man en massa gammal bebyggelse i Karlstad, till exempel Östra station – en av Sveriges vackraste stationsbyggnader. Likaså gamla tinghuset i Klara; bara en liten del av det byggdes in i en annan fastighet. Stora delar av gamla Herrhagen försvann. Det gamla varmbadhuset gjordes om till lokaler för Värmlandsarkivet och sedan till lägenheter. Den charmiga saluhallen blev till ungdomarnas tillhåll. Tempelriddarhuset på Drottninggatan blev träningslokaler för Gundegabaletten. Och i andra stadsdelar ersattes gamla fina hus med modern bebyggelse på höjden.

Mycket av Karlstads charm försvann.

Den största skandalen var när regeringen lade ner I 2. Inga beväringar längre på stadens konditorier och pubar. De skötte sig bra på permission. I dag är det förenat med livsfara att ens gå nära pubarna kvällstid: hat, ilska och konflikter frodas i de miljöerna.

Jag skulle kunna ge många fler exempel på hur man från politiskt håll undan för undan har tagit kål på Karlstads charm. Torget har övergått från att vara en säker och harmonisk plats för alla till en politisk plattform med motsättningar och hat från yrkesdemonstranter och vilsna ungdomar.

Nej, de två kioskerna på torget måste få vara kvar. De är en påminnelse om hur praktisk och charmig Karlstad en gång var. Och öppna toaletterna på torget igen. Det finns även andra gamla offentliga toaletter som man också borde göra i ordning.

Hans-Tommy Berg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.