2016-02-12 06:00

2016-02-12 06:00

Vi vill ha sovmorgon

SKOLA:

Vi tycker att skolan börjar för tidigt, oftast klockan 08.00. Forskare säger att en tonårings hjärna inte är helt vaken innan klockan 10, så en man borde börja 09.30 och ha längre skoldagar. Kanske kortare raster också, så att dagen blir effektivare. När man börjar tidigt blir man stressad, hinner inte äta frukost och får dåligt humör.

Nu kräver forskare att tonåringar ska få sovmorgon. En ny amerikansk studie visar att barn och ungdomar behöver längre sovmorgon ju äldre de blir, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Sömniga tonåringar

Vi tycker att skolan börjar för tidigt, oftast klockan 08.00. Forskare säger att en tonårings hjärna inte är helt vaken innan klockan 10, så en man borde börja 09.30 och ha längre skoldagar. Kanske kortare raster också, så att dagen blir effektivare. När man börjar tidigt blir man stressad, hinner inte äta frukost och får dåligt humör.

Nu kräver forskare att tonåringar ska få sovmorgon. En ny amerikansk studie visar att barn och ungdomar behöver längre sovmorgon ju äldre de blir, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Sömniga tonåringar

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.