2016-02-12 06:00

2016-02-12 06:00

Bevara herrgårdsområdet!

TORSBY: Kommunledningen vill ersätta grönskan med bostäder

Herrgårdsområdet är Torsbys enda centrumnära grönområde. Det har ett genuint historiskt värde, med bruksmiljö och möjligheter till rekreation och vattennära upplevelser.

I sin ambition att rasera detta har kommunen först stängt herrgården för allmänheten och planerar nu att förtäta området med tre hyresfastigheter. Motivet, enligt kommunledningen, är att erbjuda attraktiva centrum- och strandnära bostäder. Torsby kommun har tillgång till mycket mark med attraktiva lägen. Nu väljer man att på bekostnad av cirka 35 hyresgäster, som får mindre attraktiva bostäder, upphäva strandskydd och begränsa Torsbybornas tillgång till Röjdåns vatten för att ett fåtal ska få tillgång till strandnära bostäder. Med tanke på kommunledningens tidigare generositet till sina toppchefer kan man förutse vilka hyresgäster kommunen har i åtanke.

Kommunen säger sig vilja ha en medborgardialog. I det samråd som avsett herrgårdsområdet har total enighet rått om att inte förtäta området med nya fastigheter. Vart tog demokratin och dialogen vägen?

Det finns fortfarande möjligheter att rädda herrgårdsområdet, Torsbys enda område med ett kulturarv, och låta det vara ett område som alla Torsbybor har tillgång till. Lyssna till Torsbyborna – skapa strandnära promenadstråk, lekparker för våra unga, boulebanor för de äldre! Öppna herrgården och låt den bli en mötesplats för alla! Men framför allt: förstör inte den vackra bruksmiljön med bostäder, parkeringsplatser, sopsorteringsstationer och vägar. Även om förtroendet för kommunledningen redan raserats av alla ”affärer” borde det vara nog nu.

En som fått nog

Herrgårdsområdet är Torsbys enda centrumnära grönområde. Det har ett genuint historiskt värde, med bruksmiljö och möjligheter till rekreation och vattennära upplevelser.

I sin ambition att rasera detta har kommunen först stängt herrgården för allmänheten och planerar nu att förtäta området med tre hyresfastigheter. Motivet, enligt kommunledningen, är att erbjuda attraktiva centrum- och strandnära bostäder. Torsby kommun har tillgång till mycket mark med attraktiva lägen. Nu väljer man att på bekostnad av cirka 35 hyresgäster, som får mindre attraktiva bostäder, upphäva strandskydd och begränsa Torsbybornas tillgång till Röjdåns vatten för att ett fåtal ska få tillgång till strandnära bostäder. Med tanke på kommunledningens tidigare generositet till sina toppchefer kan man förutse vilka hyresgäster kommunen har i åtanke.

Kommunen säger sig vilja ha en medborgardialog. I det samråd som avsett herrgårdsområdet har total enighet rått om att inte förtäta området med nya fastigheter. Vart tog demokratin och dialogen vägen?

Det finns fortfarande möjligheter att rädda herrgårdsområdet, Torsbys enda område med ett kulturarv, och låta det vara ett område som alla Torsbybor har tillgång till. Lyssna till Torsbyborna – skapa strandnära promenadstråk, lekparker för våra unga, boulebanor för de äldre! Öppna herrgården och låt den bli en mötesplats för alla! Men framför allt: förstör inte den vackra bruksmiljön med bostäder, parkeringsplatser, sopsorteringsstationer och vägar. Även om förtroendet för kommunledningen redan raserats av alla ”affärer” borde det vara nog nu.

En som fått nog

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.