2016-02-11 06:00

2016-02-11 06:00

Upp till var och en att avgöra

BARNOMSORG:

Svar till signaturen Annette B (NWT 4/2):

Självklart vore det horribelt om nutida föräldrar skulle vara beroende av att få betalt från staten för att ta hand om sina barn, men så illa ställt får vi väl hoppas att det inte är.

Visst kan man ha synpunkter på lämpligheten av bidragssystem över huvud taget, men vad gäller föräldraförsäkringen så ger ju den ändå bara ett begränsat ekonomiskt bidrag som varje familj kan välja hur man vill använda under de första åtta åren av barnens uppväxt.

Vem som ska ta omsorg om de egna barnen är helt och hållet varje enskild familjs ansvar och beslut. En del av oss mammor väljer, precis som i tidigare generationer, att vara hemma utan ekonomisk ersättning under större delen av barnens uppväxt, medan andra väljer andra lösningar. Vilken familjekonstellation man lever i spelar givetvis stor roll här, liksom politiska ideal och socialt grupptryck. Föräldraförsäkringen gör nog varken till eller från i denna fråga, mer än möjligen som pekpinne i ämnet politisk korrekthet.

Hemmafru som verkar nu

Svar till signaturen Annette B (NWT 4/2):

Självklart vore det horribelt om nutida föräldrar skulle vara beroende av att få betalt från staten för att ta hand om sina barn, men så illa ställt får vi väl hoppas att det inte är.

Visst kan man ha synpunkter på lämpligheten av bidragssystem över huvud taget, men vad gäller föräldraförsäkringen så ger ju den ändå bara ett begränsat ekonomiskt bidrag som varje familj kan välja hur man vill använda under de första åtta åren av barnens uppväxt.

Vem som ska ta omsorg om de egna barnen är helt och hållet varje enskild familjs ansvar och beslut. En del av oss mammor väljer, precis som i tidigare generationer, att vara hemma utan ekonomisk ersättning under större delen av barnens uppväxt, medan andra väljer andra lösningar. Vilken familjekonstellation man lever i spelar givetvis stor roll här, liksom politiska ideal och socialt grupptryck. Föräldraförsäkringen gör nog varken till eller från i denna fråga, mer än möjligen som pekpinne i ämnet politisk korrekthet.

Hemmafru som verkar nu

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.