2016-02-11 06:00

2016-02-11 06:00

En viktig samhällsfunktion

112: Jourhavande präst erbjuder akut själavård och samtalsstöd

Svar till Peter Nilsson (NWT 9/2):

Tjänsten jourhavande präst tillhandahålls och finansieras av Svenska kyrkan, det är riktigt. Att den kan nås via nödnumret 112 möjliggörs genom ett avtal mellan staten och SOS Alarm. Så har det varit sedan 1959, fast då var samhällets nödnummer 90 000. Svenska kyrkan är den enda instans som tillhandahåller akut samtalsstöd via 112, och fyller därigenom en oerhört viktig samhällsfunktion.

Att antalet samtal till tjänsten jourhavande präst har ökat med 69 procent sedan 2008 talar sitt tydliga språk. Tjänsten behövs. Tjänsten är efterfrågad. Tjänsten gör skillnad för människor. De som ringer vet att de inte kommer att möta en psykolog eller terapeut – de möter en präst som orkar och kan härbärgera det allra svåraste.

Det jourhavande präst erbjuder är akut själavård och samtalsstöd. Kyrkan och dess präster har en gedigen själavårdskompetens och lång erfarenhet av att möta och samtala med människor i kris. Prästerna får kontinuerlig kompetensutveckling, och kvalitetssäkring av tjänsten är central. Att jourhavande präst erbjuder den absoluta tystnadsplikten gör att människor vågar och orkar berätta om det som är fyllt av skuld och skam.

De präster som tjänstgör i jouren står, som alla präster, under respektive biskop och domkapitels tillsyn. Den som har synpunkter på bemötandet av jourprästen kan kontakta antingen SOS Alarm eller Svenska kyrkan – länk finns på www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast – så att nödvändiga åtgärder kan vidtas.

Jourhavande präst finns där – varje natt – och erbjuder utifrån sin kompetens akut själavård och samtalsstöd.

Monica EckerdalEsbjörn Hagberg

Nationell samordnare för Jourhavande präst

Svar till Peter Nilsson (NWT 9/2):

Tjänsten jourhavande präst tillhandahålls och finansieras av Svenska kyrkan, det är riktigt. Att den kan nås via nödnumret 112 möjliggörs genom ett avtal mellan staten och SOS Alarm. Så har det varit sedan 1959, fast då var samhällets nödnummer 90 000. Svenska kyrkan är den enda instans som tillhandahåller akut samtalsstöd via 112, och fyller därigenom en oerhört viktig samhällsfunktion.

Att antalet samtal till tjänsten jourhavande präst har ökat med 69 procent sedan 2008 talar sitt tydliga språk. Tjänsten behövs. Tjänsten är efterfrågad. Tjänsten gör skillnad för människor. De som ringer vet att de inte kommer att möta en psykolog eller terapeut – de möter en präst som orkar och kan härbärgera det allra svåraste.

Det jourhavande präst erbjuder är akut själavård och samtalsstöd. Kyrkan och dess präster har en gedigen själavårdskompetens och lång erfarenhet av att möta och samtala med människor i kris. Prästerna får kontinuerlig kompetensutveckling, och kvalitetssäkring av tjänsten är central. Att jourhavande präst erbjuder den absoluta tystnadsplikten gör att människor vågar och orkar berätta om det som är fyllt av skuld och skam.

De präster som tjänstgör i jouren står, som alla präster, under respektive biskop och domkapitels tillsyn. Den som har synpunkter på bemötandet av jourprästen kan kontakta antingen SOS Alarm eller Svenska kyrkan – länk finns på www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast – så att nödvändiga åtgärder kan vidtas.

Jourhavande präst finns där – varje natt – och erbjuder utifrån sin kompetens akut själavård och samtalsstöd.

Monica EckerdalEsbjörn Hagberg

Nationell samordnare för Jourhavande präst

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.