2016-02-10 14:31

2016-02-10 14:31

Låga klädpriser på bekostnad av farliga, omänskliga arbetsförhållanden

KLÄDER: Vi betalar inte vad vi borde göra

Ett par jeans för bara 199 kronor... Vilket fynd! Visst, de kanske inte har en perfekt passform men vilket kanonpris. Och du kanske inte kommer att använda dem så där väldigt ofta men det gör ju ingenting – de var ju så billiga.

Att det går att hitta så här billiga plagg beror på att vi inte betalar det pris som vi borde betala. Samtidigt som i princip allt annat i samhället bara blir dyrare och dyrare, så har priset på just kläder sjunkit under de senaste decennierna. Ett par jeans kan inte kosta 199 kronor utan att det finns någon part som får lida.

Låga priser får vi på bekostnad av farliga, omänskliga arbetsförhållanden för tillverkarna, och av att farliga kemikalier släpps ut som förstör både miljö och människors hälsa. Ju lägre priserna pressas desto mer mänskligt lidande orsakas.

Men vi kan sätta stopp för mänskligt lidande bara genom att ändra vårt konsumtionsbeteende – genom att efterfråga ekologiska och rättvist tillverkade kläder!

Ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant är det. Så snälla, nästa gång du står inför valet att köpa eller inte köpa de där billiga jeansen som du kanske ändå inte kommer använda, påminn dig själv om allt lidande som du bidrar till och fråga dig själv: Är det värt det?

Medveten konsumtionskritiker

Ett par jeans för bara 199 kronor... Vilket fynd! Visst, de kanske inte har en perfekt passform men vilket kanonpris. Och du kanske inte kommer att använda dem så där väldigt ofta men det gör ju ingenting – de var ju så billiga.

Att det går att hitta så här billiga plagg beror på att vi inte betalar det pris som vi borde betala. Samtidigt som i princip allt annat i samhället bara blir dyrare och dyrare, så har priset på just kläder sjunkit under de senaste decennierna. Ett par jeans kan inte kosta 199 kronor utan att det finns någon part som får lida.

Låga priser får vi på bekostnad av farliga, omänskliga arbetsförhållanden för tillverkarna, och av att farliga kemikalier släpps ut som förstör både miljö och människors hälsa. Ju lägre priserna pressas desto mer mänskligt lidande orsakas.

Men vi kan sätta stopp för mänskligt lidande bara genom att ändra vårt konsumtionsbeteende – genom att efterfråga ekologiska och rättvist tillverkade kläder!

Ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant är det. Så snälla, nästa gång du står inför valet att köpa eller inte köpa de där billiga jeansen som du kanske ändå inte kommer använda, påminn dig själv om allt lidande som du bidrar till och fråga dig själv: Är det värt det?

Medveten konsumtionskritiker

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.