2016-01-30 06:00

2016-01-30 06:00

Historien upprepar sig?

BLÅÖGDHET:

Förintelsens minnesdag den 27 januari 2016 . En dag som påminner oss om vad som hände när människans ondska och grymhet fick ett ansikte i Europa. Något vi heligt och dyrt lovad aldrig mer skulle få hända. Idag har vi skapat ett nytt farligt Europa där motsättningarna mellan olika grupper blossar upp och kristallnattens hat och judeförföljelse har uppstått i ny skepnad. Flyktingförläggningar bränns. Flyktingar i Wales måste bära armbindel, en ny form av davidsstjärna och deras dörrar målas röda. Främlingsfientliga grupper går och knackar skallen på invandrare i Köln för de har tagit med sig kulturen från sina hemländer där man vant sig vid att obeslöjade kvinnor skickar ut tillgänglighetssignaler. Precis som i antikens Rom där nakna kvinnor gick omkring och skickade ut signaler om att betjäna var mans sexuella behov. Vad har vi ställt till med? Hur kan vi vara så naiva att tro att människor från andra kulturer skall ändra beteendet bara för att de flyttar över från en gräns till en annan. Att människor flyr från krig och elände och en del tar chansen till ett bättre liv betyder inte att de ändrar sitt kulturella arv i en handvändning oavsett vad vi tycker om deras beteenden. Att det i vår kultur gäller att se men inte röra har dessa invandrarpojkar ingen aning om. Kom ihåg att det är vårt eget fel att det blivit så här. Vårt eget naiva blåögda och överhumana tro på att vi kan rädda hela världen. Att nu mota ut alla obehöriga chanstagare är inte gjort i en kovändning. Nu sitter vi där på pottkanten och inbördeskrigsliknande eldhärdar flammar upp här hemma och runt om i Europa. Historien håller än en gång på att upprepa sig och vi står handfallna med förbundna ögon och hoppas på att någon högre makt skall komma inridande på en vit springare och frälsa oss från ondo. För hundra år sedan räckte det med ett skott i Sarajevo för att sätta världen i brand. Idag sprider sig åter det etniska hatet som en präriebrand över Europa och den historiska upprepningen ligger i farans riktning.

Sven-Åke Runelid

Förintelsens minnesdag den 27 januari 2016 . En dag som påminner oss om vad som hände när människans ondska och grymhet fick ett ansikte i Europa. Något vi heligt och dyrt lovad aldrig mer skulle få hända. Idag har vi skapat ett nytt farligt Europa där motsättningarna mellan olika grupper blossar upp och kristallnattens hat och judeförföljelse har uppstått i ny skepnad. Flyktingförläggningar bränns. Flyktingar i Wales måste bära armbindel, en ny form av davidsstjärna och deras dörrar målas röda. Främlingsfientliga grupper går och knackar skallen på invandrare i Köln för de har tagit med sig kulturen från sina hemländer där man vant sig vid att obeslöjade kvinnor skickar ut tillgänglighetssignaler. Precis som i antikens Rom där nakna kvinnor gick omkring och skickade ut signaler om att betjäna var mans sexuella behov. Vad har vi ställt till med? Hur kan vi vara så naiva att tro att människor från andra kulturer skall ändra beteendet bara för att de flyttar över från en gräns till en annan. Att människor flyr från krig och elände och en del tar chansen till ett bättre liv betyder inte att de ändrar sitt kulturella arv i en handvändning oavsett vad vi tycker om deras beteenden. Att det i vår kultur gäller att se men inte röra har dessa invandrarpojkar ingen aning om. Kom ihåg att det är vårt eget fel att det blivit så här. Vårt eget naiva blåögda och överhumana tro på att vi kan rädda hela världen. Att nu mota ut alla obehöriga chanstagare är inte gjort i en kovändning. Nu sitter vi där på pottkanten och inbördeskrigsliknande eldhärdar flammar upp här hemma och runt om i Europa. Historien håller än en gång på att upprepa sig och vi står handfallna med förbundna ögon och hoppas på att någon högre makt skall komma inridande på en vit springare och frälsa oss från ondo. För hundra år sedan räckte det med ett skott i Sarajevo för att sätta världen i brand. Idag sprider sig åter det etniska hatet som en präriebrand över Europa och den historiska upprepningen ligger i farans riktning.

Sven-Åke Runelid

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.