2016-01-30 06:00

2016-01-30 06:00

Dåraktigt vårdslös bilist

HAMMARÖ:

I dag råkade jag ut för en dåraktigt vårdslös bilist när jag körde min ponny på Kilenevägen strax före kl 9. Ponnyn är nyligen inkörd och nu var det första gången som vi utan medhjälpare, via Kilenevägen, tog oss till rid och körstigen i skogen ca 350 meter från vår gård. Vägen till skogen gick bra. När vi kom tillbaka ner till Kilenevägen lyssnade jag noga men kunde inte höra några bilar. Jag körde då ut på vägen och travade mot hemmet för att komma bort från vägen så snart som möjligt. Drygt 100 m före vår infart reagerade ponnyn först på vattenpölar sedan på smutsiga snödrivor vilket gjorde att jag fick sakta ned och det blev lite vingligt. Jag hörde då en bil bakom och vände mig om. Det kom från Kilenehållet en svart personbil körandes fort och jag gjorde tecken att han skulle sakta ned och vänta. Jag var orolig att ponnyn i det blöta väglagret skulle kasta mot bilen om han försökte ta sig förbi i den farten. Bilen körde då ända upp i baken på oss och försökte ta sig förbi, först på ena sidan, sedan på den andra. Ponnyn blev skrämd men jag lyckades hålla honom från att kasta sig iväg men blev tvungen att gå ut mitt i vägbanan för allas säkerhetsskull. Jag försökte på nytt göra tecken till bilisten att vänta men han fortsatte tränga mig så ponny kastade fram och tillbaka över vägbanan. Till slut trängde sig bilisten på min högra sida men tog sig in på Torpvägen. 50 meter senare kunde jag svänga in en orolig liten ponny på vår infart. Idag var det tur att det var jag som satt vid tömmarna och inte något barn. Jag förstår inte varför bilister inte kan respektera hästar på vägarna. Jag har inget annat val än att ta mig via vägen ett antal hundra meter för att komma till skogen eller ridhus/ridbanor. Hastighetsgränsen på vägen är 40 km men det betyder inte att det är en säker fart att passera häst i. Den som är med hästen känner hästen bäst och ber de dig som bilist att sakta farten eller avvakta så GÖR DET! Att få en häst i bilen kan jämföras med att köra på en älg. Om man inte tar det varsamt vid möte/passage av häst utsätter man inte bara hästen för fara. Man riskerar också livet på de/den som följer med hästen och de som finns i bilen. Lite underligt är att bilisterna på Kilenevägen (och säkert på andra ställen) har större respekt för rådjur än för häst. Vid följande väglag bör man vara extra försiktig: Blött, slaskigt, frusen slask på vägbanan, isigt. Detta för att hästarna kan bli rädda för ljudet som skapas av bilen, ljudet är då mycket högre än vid torr vägbana. Framförallt skall man ALLTID respektera tecken från den som är med hästen - det är för allas säkerhets skull! Hästar föds inte trafikvana och blir ALDRIG trafiksäkra. Nu har jag en ponny som jag på nytt måste lära att bilar i de flesta fall inte är farliga men tack och lov blev ingen skadad vilket dock inte är bilistens förtjänst.

Cerrie Hedin

I dag råkade jag ut för en dåraktigt vårdslös bilist när jag körde min ponny på Kilenevägen strax före kl 9. Ponnyn är nyligen inkörd och nu var det första gången som vi utan medhjälpare, via Kilenevägen, tog oss till rid och körstigen i skogen ca 350 meter från vår gård. Vägen till skogen gick bra. När vi kom tillbaka ner till Kilenevägen lyssnade jag noga men kunde inte höra några bilar. Jag körde då ut på vägen och travade mot hemmet för att komma bort från vägen så snart som möjligt. Drygt 100 m före vår infart reagerade ponnyn först på vattenpölar sedan på smutsiga snödrivor vilket gjorde att jag fick sakta ned och det blev lite vingligt. Jag hörde då en bil bakom och vände mig om. Det kom från Kilenehållet en svart personbil körandes fort och jag gjorde tecken att han skulle sakta ned och vänta. Jag var orolig att ponnyn i det blöta väglagret skulle kasta mot bilen om han försökte ta sig förbi i den farten. Bilen körde då ända upp i baken på oss och försökte ta sig förbi, först på ena sidan, sedan på den andra. Ponnyn blev skrämd men jag lyckades hålla honom från att kasta sig iväg men blev tvungen att gå ut mitt i vägbanan för allas säkerhetsskull. Jag försökte på nytt göra tecken till bilisten att vänta men han fortsatte tränga mig så ponny kastade fram och tillbaka över vägbanan. Till slut trängde sig bilisten på min högra sida men tog sig in på Torpvägen. 50 meter senare kunde jag svänga in en orolig liten ponny på vår infart. Idag var det tur att det var jag som satt vid tömmarna och inte något barn. Jag förstår inte varför bilister inte kan respektera hästar på vägarna. Jag har inget annat val än att ta mig via vägen ett antal hundra meter för att komma till skogen eller ridhus/ridbanor. Hastighetsgränsen på vägen är 40 km men det betyder inte att det är en säker fart att passera häst i. Den som är med hästen känner hästen bäst och ber de dig som bilist att sakta farten eller avvakta så GÖR DET! Att få en häst i bilen kan jämföras med att köra på en älg. Om man inte tar det varsamt vid möte/passage av häst utsätter man inte bara hästen för fara. Man riskerar också livet på de/den som följer med hästen och de som finns i bilen. Lite underligt är att bilisterna på Kilenevägen (och säkert på andra ställen) har större respekt för rådjur än för häst. Vid följande väglag bör man vara extra försiktig: Blött, slaskigt, frusen slask på vägbanan, isigt. Detta för att hästarna kan bli rädda för ljudet som skapas av bilen, ljudet är då mycket högre än vid torr vägbana. Framförallt skall man ALLTID respektera tecken från den som är med hästen - det är för allas säkerhets skull! Hästar föds inte trafikvana och blir ALDRIG trafiksäkra. Nu har jag en ponny som jag på nytt måste lära att bilar i de flesta fall inte är farliga men tack och lov blev ingen skadad vilket dock inte är bilistens förtjänst.

Cerrie Hedin

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.