2016-01-23 06:00

2016-01-23 06:00

Sexbrott är inget nytt

KVINNOFRID: Inget argument i en kamp för stängda gränser

Det är män som begår sexualbrott. Det är männen som är den minsta gemensamma nämnaren i våldtäktsstatistiken. Inte män från Mellanöstern, inte män från Afrika, inte män från Europa, utan män Kort och gott. Vita män, färgade män, gamla män, unga män, killkompisar, främlingar...

Du kan inte säga att vi inte ska släppa in fler människor på flykt eftersom att de kommer begå sexualbrott, våldtäkter. För vi kommer bli våldtagna av er också. Kanske inte av just dig, men du vet de där männen som du identifierar dig med: de vita männen, kanske din kompis, din bror, din tandläkare. Kunskapen om att de flesta våldtäkter sker i hemmiljö, av en person man har någon typ av relation till, är ju gammal. Min kvinnofrid ska inte vara ett argument i din kamp för stängda gränser. Om du inte vill att vi ska ta emot fler flyktingar, okej. Men du kan inte använda min kropp som ett skäl till det. Du får inte. Jag har inte gått med på det. Det skulle ske våldtäkter i Sverige även om den manliga befolkningen endast bestod av Kalles kaviar-män vars förfäder krigade i Gustav Vasas armé, eller vad du nu har för kriterier för att man ska räknas som svensk.

Om du nu så gärna vill skydda mig från att bli utsatt för sexuellt våld, så är jag jättetacksam för det. Men du måste byta frontlinje i ditt krig. Sluta neka människor trygghet, för det är inte flyktingströmmarna som är problemet – det är samhället. Börja prata med de män du har omkring dig. Säg ifrån när din polare tafsar på klubben, när din kollega drar ett våldtäktsskämt, när du ser någon trakassera en tjej som går ensam på gatan en fredagsnatt. Lär dina söner att inget förutom ett klart och tydligt ja betyder att det är dags för action. Var obekväm, höj din röst. Var med och slåss för ett samhälle där ingen har rätt till någon annans kropp, det samhälle som kvinnor har kämpat för i generationer. Kämpa för kvinnors rätt till sin egen kropp utan att neka någon annan sina mänskliga rättigheter. För om jag blir våldtagen i framtiden, så vet jag inte nu vilken hudfärg den personen kommer ha. Men jag vet med 99 procents säkerhet att det kommer vara av en man.

Sara

Det är män som begår sexualbrott. Det är männen som är den minsta gemensamma nämnaren i våldtäktsstatistiken. Inte män från Mellanöstern, inte män från Afrika, inte män från Europa, utan män Kort och gott. Vita män, färgade män, gamla män, unga män, killkompisar, främlingar...

Du kan inte säga att vi inte ska släppa in fler människor på flykt eftersom att de kommer begå sexualbrott, våldtäkter. För vi kommer bli våldtagna av er också. Kanske inte av just dig, men du vet de där männen som du identifierar dig med: de vita männen, kanske din kompis, din bror, din tandläkare. Kunskapen om att de flesta våldtäkter sker i hemmiljö, av en person man har någon typ av relation till, är ju gammal. Min kvinnofrid ska inte vara ett argument i din kamp för stängda gränser. Om du inte vill att vi ska ta emot fler flyktingar, okej. Men du kan inte använda min kropp som ett skäl till det. Du får inte. Jag har inte gått med på det. Det skulle ske våldtäkter i Sverige även om den manliga befolkningen endast bestod av Kalles kaviar-män vars förfäder krigade i Gustav Vasas armé, eller vad du nu har för kriterier för att man ska räknas som svensk.

Om du nu så gärna vill skydda mig från att bli utsatt för sexuellt våld, så är jag jättetacksam för det. Men du måste byta frontlinje i ditt krig. Sluta neka människor trygghet, för det är inte flyktingströmmarna som är problemet – det är samhället. Börja prata med de män du har omkring dig. Säg ifrån när din polare tafsar på klubben, när din kollega drar ett våldtäktsskämt, när du ser någon trakassera en tjej som går ensam på gatan en fredagsnatt. Lär dina söner att inget förutom ett klart och tydligt ja betyder att det är dags för action. Var obekväm, höj din röst. Var med och slåss för ett samhälle där ingen har rätt till någon annans kropp, det samhälle som kvinnor har kämpat för i generationer. Kämpa för kvinnors rätt till sin egen kropp utan att neka någon annan sina mänskliga rättigheter. För om jag blir våldtagen i framtiden, så vet jag inte nu vilken hudfärg den personen kommer ha. Men jag vet med 99 procents säkerhet att det kommer vara av en man.

Sara

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.