2016-01-22 06:00

2016-01-22 06:00

Frilevande varg är omöjligt

SVERIGE:

”Vi kan inte ha en situation där vargen, som inte är en utrotningshotad art, tillåts sätta skräck i hela bygder. Det saknar motstycke i historien”, säger Göran Persson i en intervju i tidningen Land.

Citatet illustrerar den situation där vargfrågan har landat. Den grupp av vargkramare som inte respekterar riksdagsbeslut utan ständigt försöker spoliera varje försök till lösning och kompromiss har återigen visat sitt rätta ansikte, denna gång genom att hota eftersöksjägare.

Det finns en lösning med regionala beslut där olika intressenter kompromissat fram en nivå för avskjutning av varg som alla parter kunde hantera. Tyvärr vek sig Socialdemokraterna för Miljöpartiet att även Naturvårdsverkets beslut skulle kunna överklagas, detta med hänvisning till rättssäkerheten för de som inte gillar vargjakten.

Men vem tar hänsyn till rättssäkerheten för de som har betesdjur, bedriver fårskötsel eller har hundar eller andra husdjur? Det är klart, landsbygdsbefolkningen behöver man inte lyssna till. De bor ju så långt från Stockholm. En delegation man tidigare gett att överklagan av regionala beslut kunde ske till Naturvårdsverket, en ordning som alltså regeringen inte står för längre. Frågan finns nu hos förvaltningsrätterna. Vargkramarnas kompromisslösa inställning visar att frilevande varg i Sverige inte är möjligt.

Skogsman

”Vi kan inte ha en situation där vargen, som inte är en utrotningshotad art, tillåts sätta skräck i hela bygder. Det saknar motstycke i historien”, säger Göran Persson i en intervju i tidningen Land.

Citatet illustrerar den situation där vargfrågan har landat. Den grupp av vargkramare som inte respekterar riksdagsbeslut utan ständigt försöker spoliera varje försök till lösning och kompromiss har återigen visat sitt rätta ansikte, denna gång genom att hota eftersöksjägare.

Det finns en lösning med regionala beslut där olika intressenter kompromissat fram en nivå för avskjutning av varg som alla parter kunde hantera. Tyvärr vek sig Socialdemokraterna för Miljöpartiet att även Naturvårdsverkets beslut skulle kunna överklagas, detta med hänvisning till rättssäkerheten för de som inte gillar vargjakten.

Men vem tar hänsyn till rättssäkerheten för de som har betesdjur, bedriver fårskötsel eller har hundar eller andra husdjur? Det är klart, landsbygdsbefolkningen behöver man inte lyssna till. De bor ju så långt från Stockholm. En delegation man tidigare gett att överklagan av regionala beslut kunde ske till Naturvårdsverket, en ordning som alltså regeringen inte står för längre. Frågan finns nu hos förvaltningsrätterna. Vargkramarnas kompromisslösa inställning visar att frilevande varg i Sverige inte är möjligt.

Skogsman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.