2016-01-20 06:00

2016-01-20 06:00

Olagligt att skattesubventionera

VUXENTANDVÅRD: Avfärdar utbredd missuppfattning om flyktingar

Svar till signaturen K B (NWT 14/1):

Du berättar att du ska operera en tand och att du har fått uppgift om att det ska kosta 4 500 kronor vilket du tycker är orimligt dyrt. Förklaringen är att eftersom käkkirurgiska kliniken hör till Folktandvården Värmland så är vården där, trots att den ligger på Centralsjukhuset, inte skattefinansierad utan betalas av patienten själv. Av den landstingsskatt du har betalat under din livstid har alltså inget gått till vanlig vuxentandvård.

Om priset för operationen är orimligt dyrt eller inte beror nog på vem vi frågar, men det är i alla fall det som behandlingen kostar i hyror, personal och utrustning med mera. Vi gör verkligen allt för att hålla nere kostnaderna men enligt svensk lag får vi inte subventionera vuxentandvården med skattemedel.

När det gäller lång väntetid så beror den alldeles säkert på att mer akuta sjukdomsfall – olyckor och skador – har hamnat före din remiss i käkkirurgens prioritering. Vi beklagar förstås om väntetiden har orsakat dig besvär och tycker det är bra att du har hört av dig.

Vad gäller flyktingarna så verkar det vara en utbredd missuppfattning att de får gratis tandvård. Det är inte sant. Flyktingar har, precis som alla medmänniskor, rätt till akuttandvård. Men till skillnad från andra får de bara tillgång till de mest akuta åtgärderna. Det innebär exempelvis att de oftare än andra får sina tänder utdragna. Svenska medborgare med svag ekonomi, oberoende av ålder, har rätt att få hjälp till mer omfattande tandvård via sin kommun. Den hjälpen får inte flyktingar, trots ibland mycket stora tandvårdsbehov.

Ann-May Brodén

Informationschef

Svar till signaturen K B (NWT 14/1):

Du berättar att du ska operera en tand och att du har fått uppgift om att det ska kosta 4 500 kronor vilket du tycker är orimligt dyrt. Förklaringen är att eftersom käkkirurgiska kliniken hör till Folktandvården Värmland så är vården där, trots att den ligger på Centralsjukhuset, inte skattefinansierad utan betalas av patienten själv. Av den landstingsskatt du har betalat under din livstid har alltså inget gått till vanlig vuxentandvård.

Om priset för operationen är orimligt dyrt eller inte beror nog på vem vi frågar, men det är i alla fall det som behandlingen kostar i hyror, personal och utrustning med mera. Vi gör verkligen allt för att hålla nere kostnaderna men enligt svensk lag får vi inte subventionera vuxentandvården med skattemedel.

När det gäller lång väntetid så beror den alldeles säkert på att mer akuta sjukdomsfall – olyckor och skador – har hamnat före din remiss i käkkirurgens prioritering. Vi beklagar förstås om väntetiden har orsakat dig besvär och tycker det är bra att du har hört av dig.

Vad gäller flyktingarna så verkar det vara en utbredd missuppfattning att de får gratis tandvård. Det är inte sant. Flyktingar har, precis som alla medmänniskor, rätt till akuttandvård. Men till skillnad från andra får de bara tillgång till de mest akuta åtgärderna. Det innebär exempelvis att de oftare än andra får sina tänder utdragna. Svenska medborgare med svag ekonomi, oberoende av ålder, har rätt att få hjälp till mer omfattande tandvård via sin kommun. Den hjälpen får inte flyktingar, trots ibland mycket stora tandvårdsbehov.

Ann-May Brodén

Informationschef

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.