2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

Vill se fler poliser ute

SAMHÄLLE: På 1950- och 60-talen syntes ordningsmakten

Vår inrikesminister Anders Ygeman, som ofta har varit i ropet de senaste dagarna, påstod nyligen i tv att Sverige aldrig haft så många poliser som nu. När jag var ung på 1950- och 60-talen hade vi följaktligen avsevärt färre poliser än i dag.

Trots detta gick så gott som alltid två poliser och fotpatrullerade i varenda stad på gator och på torg. Om ett inbrott eller något annat ofog inträffade, så ringde man 90 000 och en polis – ibland flera – var omgående på plats; brottet utreddes och förbrytaren åkte i de allra flesta fall fast. Att polisen ”inte hade någon att skicka” fanns inte på kartan då.

Var är alla de poliser som Anders Ygeman påstår att vi har i dag?

Notera att jag inte kritiserar polisen, jag tycker att de gör så gott de kan utifrån de premisser som gäller. Men precis som på en butelj sitter korken högst upp i toppen.

En kvalificerad gissning är att polismannen från förr kunde ägna sig åt sin huvuduppgift tack vare att en stor mängd administrativ personal satt på stationerna och utförde allt pappersarbete. Är det kanske dags att förstärka på den fronten, så att poliserna åter kan börja synas?

Tommy Lindh, känt språkrör för vår värmländska polis, säger oroväckande ofta att ”vi behöver få in iakttagelser från allmänheten”. Min spontana reaktion på detta är att egentligen är det väl poliserna själva som ska iaktta? Men då måste de ges möjligheten att komma ut i verkligheten i avsevärt större utsträckning!

En polis av i dag är att jämföra med Jesus själv: Alla har hört talas om honom men få, om ens någon, har sett honom.

Ove af Jochnick

Ölme

Vår inrikesminister Anders Ygeman, som ofta har varit i ropet de senaste dagarna, påstod nyligen i tv att Sverige aldrig haft så många poliser som nu. När jag var ung på 1950- och 60-talen hade vi följaktligen avsevärt färre poliser än i dag.

Trots detta gick så gott som alltid två poliser och fotpatrullerade i varenda stad på gator och på torg. Om ett inbrott eller något annat ofog inträffade, så ringde man 90 000 och en polis – ibland flera – var omgående på plats; brottet utreddes och förbrytaren åkte i de allra flesta fall fast. Att polisen ”inte hade någon att skicka” fanns inte på kartan då.

Var är alla de poliser som Anders Ygeman påstår att vi har i dag?

Notera att jag inte kritiserar polisen, jag tycker att de gör så gott de kan utifrån de premisser som gäller. Men precis som på en butelj sitter korken högst upp i toppen.

En kvalificerad gissning är att polismannen från förr kunde ägna sig åt sin huvuduppgift tack vare att en stor mängd administrativ personal satt på stationerna och utförde allt pappersarbete. Är det kanske dags att förstärka på den fronten, så att poliserna åter kan börja synas?

Tommy Lindh, känt språkrör för vår värmländska polis, säger oroväckande ofta att ”vi behöver få in iakttagelser från allmänheten”. Min spontana reaktion på detta är att egentligen är det väl poliserna själva som ska iaktta? Men då måste de ges möjligheten att komma ut i verkligheten i avsevärt större utsträckning!

En polis av i dag är att jämföra med Jesus själv: Alla har hört talas om honom men få, om ens någon, har sett honom.

Ove af Jochnick

Ölme

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.