2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

Kultur och kulturutbyte

TRAKASSERIER:

Det är vid det här laget känt att sexuella övergrepp och trakasserier har gjorts mot kvinnor i Tyska staden Köln under nyårsnatten. Förövarna hade sitt ursprung i muslimska länder. Liknande händelser, fast i mindre skala, gjordes mot flickor på en ungdomsfestival sommaren 2015 och även då har uppgetts att det var unga killar, mestadels asylsökande som var de skyldiga.

Läste en intressant artikel i SvD skriven av Professorn i teoretisk filosofi vid Linnéuniverstet, Per Bauhn. Han motsäger med logisk stringens att det finns ett feltänkande i samband med denna företeelse. I vissa kretsar framhålls att ”förövarna är män”, men Professor Bauhn skriver att påståendet är lika poänglöst som att säga att förövarna är däggdjur”. Det är lätt att hålla med Professorn om att fenomenet att trakassera kvinnor är kulturbetonat. Unga testosteronstinna män från muslimska kulturer som ser flickor i korta kjolar och inte bär slöjor, anser de vara lovligt byte (min egen kommentar).

Visst finns det även enskilda svenska män som ger sig på flickor sexuellt, men i regel är det knäppgökar och borde vara psykiatriska fall. Det är skillnad när övergreppen är organiserade, eftersom förövarna bildar horder och där kulturmönstren är tydliga.

Professor Bauhn diskuterar vidare att det existerar en ”långtgående kulturrelativism” som gör att man bortser från kulturrelaterade problem som man inte gör något för att ändra på.

Osökt tänker jag på ett annat kulturrelaterat problem, nämligen hedersproblematiken, som följt med muslimska kulturer till vårt land. Alla minns vi Fadime och andra flickor, från muslimska kulturer, som blev mördade av sina egna släktingar för att de inte ville bortgiftas mot sin vilja. Fadime mördades av sin far för att hon hade en svensk pojkvän.

Det talas från visst håll om hur bra det är med att vi får hit andra kulturer; kulturutbyte heter det visst.

Läsaren få väl själv bedöma hur bra kulturutbytet är i verkligheten.

Göte Andersson

Konstnär, författare, Gillberga

Det är vid det här laget känt att sexuella övergrepp och trakasserier har gjorts mot kvinnor i Tyska staden Köln under nyårsnatten. Förövarna hade sitt ursprung i muslimska länder. Liknande händelser, fast i mindre skala, gjordes mot flickor på en ungdomsfestival sommaren 2015 och även då har uppgetts att det var unga killar, mestadels asylsökande som var de skyldiga.

Läste en intressant artikel i SvD skriven av Professorn i teoretisk filosofi vid Linnéuniverstet, Per Bauhn. Han motsäger med logisk stringens att det finns ett feltänkande i samband med denna företeelse. I vissa kretsar framhålls att ”förövarna är män”, men Professor Bauhn skriver att påståendet är lika poänglöst som att säga att förövarna är däggdjur”. Det är lätt att hålla med Professorn om att fenomenet att trakassera kvinnor är kulturbetonat. Unga testosteronstinna män från muslimska kulturer som ser flickor i korta kjolar och inte bär slöjor, anser de vara lovligt byte (min egen kommentar).

Visst finns det även enskilda svenska män som ger sig på flickor sexuellt, men i regel är det knäppgökar och borde vara psykiatriska fall. Det är skillnad när övergreppen är organiserade, eftersom förövarna bildar horder och där kulturmönstren är tydliga.

Professor Bauhn diskuterar vidare att det existerar en ”långtgående kulturrelativism” som gör att man bortser från kulturrelaterade problem som man inte gör något för att ändra på.

Osökt tänker jag på ett annat kulturrelaterat problem, nämligen hedersproblematiken, som följt med muslimska kulturer till vårt land. Alla minns vi Fadime och andra flickor, från muslimska kulturer, som blev mördade av sina egna släktingar för att de inte ville bortgiftas mot sin vilja. Fadime mördades av sin far för att hon hade en svensk pojkvän.

Det talas från visst håll om hur bra det är med att vi får hit andra kulturer; kulturutbyte heter det visst.

Läsaren få väl själv bedöma hur bra kulturutbytet är i verkligheten.

Göte Andersson

Konstnär, författare, Gillberga

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.