2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

JO-anmälan avslogs

NONCHALANS:

Normalt sett brukar svenska myndigheter vara tröga och det tar lång tid innan de bemödar sig om att fatta beslut. Men inte Justitieombudsmannen, JO. Här sitter det inte fast utan här visar man prov på handlingskraft och beslut kommer med vändande post.

Min anmälan mot polisledningen i Fyrbodal om tjänstefel hade knappt landat på JO:s bord innan man stämplade den med avslag. Beslutet togs med sådan hastighet, att om det inte var svenskt rekord i kort handläggningstid så måste det åtminstone vara en årsbästanotering. Jag undrar om man ens hann läsa rubriken innan anmälan försvann likt ett meddelande till Mission impossible.

”Din anmälan föranleder inte någon åtgärd eller något uttalande från min sida.” En färdigskriven formulering på en rad som bara datumstämplades och så var ärendet klart. Myndigheternas maktfullkomlighet och totala likgiltighet har fått ytterligare en bekräftelse och varde härmed fullbordad.

Beslutet var väntat eftersom det var ett i det närmaste omöjligt uppdrag. Men att man hanterar ett ärende med sådan lättvindig nonchalans känns irriterande och jag kan inte annat än citera skalden Gustaf Frödings i sammanget passande svar på ett brev som han inte gillade: I hukande ställning, jag mottog ditt brev och ju mera jag läste desto bättre det drev men marken var frusen och saknade löv så brevet det passade bra till min röv.

Jag ska inte raljera mer. Beslut är fattat. Ärendet är avslutat. Vi får finna oss i att vara satta på undantag. Men jag måste ändå skicka med en sista hälsning till polisverksamheten i norra Dalsland: Vila i frid

Sven-Åke Runelid

Normalt sett brukar svenska myndigheter vara tröga och det tar lång tid innan de bemödar sig om att fatta beslut. Men inte Justitieombudsmannen, JO. Här sitter det inte fast utan här visar man prov på handlingskraft och beslut kommer med vändande post.

Min anmälan mot polisledningen i Fyrbodal om tjänstefel hade knappt landat på JO:s bord innan man stämplade den med avslag. Beslutet togs med sådan hastighet, att om det inte var svenskt rekord i kort handläggningstid så måste det åtminstone vara en årsbästanotering. Jag undrar om man ens hann läsa rubriken innan anmälan försvann likt ett meddelande till Mission impossible.

”Din anmälan föranleder inte någon åtgärd eller något uttalande från min sida.” En färdigskriven formulering på en rad som bara datumstämplades och så var ärendet klart. Myndigheternas maktfullkomlighet och totala likgiltighet har fått ytterligare en bekräftelse och varde härmed fullbordad.

Beslutet var väntat eftersom det var ett i det närmaste omöjligt uppdrag. Men att man hanterar ett ärende med sådan lättvindig nonchalans känns irriterande och jag kan inte annat än citera skalden Gustaf Frödings i sammanget passande svar på ett brev som han inte gillade: I hukande ställning, jag mottog ditt brev och ju mera jag läste desto bättre det drev men marken var frusen och saknade löv så brevet det passade bra till min röv.

Jag ska inte raljera mer. Beslut är fattat. Ärendet är avslutat. Vi får finna oss i att vara satta på undantag. Men jag måste ändå skicka med en sista hälsning till polisverksamheten i norra Dalsland: Vila i frid

Sven-Åke Runelid

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.