2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

Dikterar vad man ska tycka

OPINION:

I Sverige finns grundlagsskyddad åsikts- och yttrandefrihet till skillnad från i många andra länder och det skall vi vara glada för, som jag ser det. En något snävare arena utgörs av den del av föregående som anses vara ”politiskt korrekt” av ett eller annat skäl, ett åsiktsutrymme som man kan välja att hålla sig inom eller att avvika från. Vilka ställningstaganden som görs bör vara den enskildes val, och detta med att åsikter är den enskildes ensak bör vi nog vara helt på det klara med, speciellt nu när Karlstad Kommun går ut och talar om för sina kommundelägare vilka åsikter man förväntar sig att dessa skall ha. Inte nog med att kampanjen i sig är kostsam, man går ut och marknadsför ett budskap som man menar att medborgarna har att acceptera. Såväl den lille mannen med klumpfoten som andra propaganda- och folkbildningsdignitärer borde vara högts nöjda med tilltaget, men jag ser faktiskt inte storheten i detsamma. Problemet är att jag som skattebetalare och självständigt tänkande individ inte är särdeles trakterad av att någon använder mina skattemedel till att tala om för mig hur jag skall resonera. Det är väl inte kommunens uppgift att vare sig understödja eller motarbeta åsikter, eller är det något väsentligt som jag har missuppfattat här? I alla händelser ser jag inte att mina skattemedel skall användas till att driva opinion då jag menar att kommunens uppgifter finns ganska så noga definierade inom gällande regelverk i form av kommunallagen och tar man på sig uppgifter utanför dessa ramar skall man inte agera som kommun utan som enskilda politiker eller partier och man bör då definitivt inte agera med hjälp av kommunens kassa.

Argus

I Sverige finns grundlagsskyddad åsikts- och yttrandefrihet till skillnad från i många andra länder och det skall vi vara glada för, som jag ser det. En något snävare arena utgörs av den del av föregående som anses vara ”politiskt korrekt” av ett eller annat skäl, ett åsiktsutrymme som man kan välja att hålla sig inom eller att avvika från. Vilka ställningstaganden som görs bör vara den enskildes val, och detta med att åsikter är den enskildes ensak bör vi nog vara helt på det klara med, speciellt nu när Karlstad Kommun går ut och talar om för sina kommundelägare vilka åsikter man förväntar sig att dessa skall ha. Inte nog med att kampanjen i sig är kostsam, man går ut och marknadsför ett budskap som man menar att medborgarna har att acceptera. Såväl den lille mannen med klumpfoten som andra propaganda- och folkbildningsdignitärer borde vara högts nöjda med tilltaget, men jag ser faktiskt inte storheten i detsamma. Problemet är att jag som skattebetalare och självständigt tänkande individ inte är särdeles trakterad av att någon använder mina skattemedel till att tala om för mig hur jag skall resonera. Det är väl inte kommunens uppgift att vare sig understödja eller motarbeta åsikter, eller är det något väsentligt som jag har missuppfattat här? I alla händelser ser jag inte att mina skattemedel skall användas till att driva opinion då jag menar att kommunens uppgifter finns ganska så noga definierade inom gällande regelverk i form av kommunallagen och tar man på sig uppgifter utanför dessa ramar skall man inte agera som kommun utan som enskilda politiker eller partier och man bör då definitivt inte agera med hjälp av kommunens kassa.

Argus

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.