2016-01-05 06:00

2016-01-05 06:00

Man måste kunna beröra

JULVÄRDINNA/TV: Tomma ord blir bara pladder

Jag tror att diskussionen om årets julvärd förs från lite fel utgångspunkt. Jul, nyår och andra högtider som återkommer finns i allas vårt minne alltifrån tidiga barndomsår. Ju äldre vi blir desto fler högtider har vi upplevt och med åren har minnena förändrats. Personer som vi har varit tillsammans med länge har kanske försvunnit och andra har kanske tillkommit – en blandning av glada och sorgliga minnen för de flesta av oss, men tillsammans med minnena finns känslor utan vilka vi känner oss fattiga och tomma i anden.

Därför tror jag att det hos många, kanske alla, finns en längtan att få bli lite berörd, kanske lite rörd eller kanske lite glad när man bänkar sig framför sin tv-apparat för att med hjälp av tittandet få ett slags helgfirande, kanske det enda vi kan göra eller orkar göra får att få det.

Av den anledningen är det, enligt min uppfattning, mycket viktigt att de personer som väljs ut som programledare i den här kategorin har en förmåga att på något sätt beröra människor, även genom en tv-ruta.

Den förmågan finns inte hos alla men kan finnas hos olika kategorier av människor, oberoende av trosinriktning och andra olikheter. Det känns kanske för många som om det skulle vara lättare för en kristen att förmedla en julkänsla till alla oss som är uppfödda som kristna i det här landet. Därifrån kan protesterna gällande årets julvärd ha sitt ursprung. Jag tror dock att de flesta, kanske alla, skulle acceptera en muslimsk programledare med personligt djup, erfarenhet och tanke bakom orden.

Det räcker således inte att vara trevlig och uppklädd till tänderna för att beröra människor. Det som sägs måste bottna i erfarenheter och djup hos den person som uttalar orden. Annars blir orden bara pladder, som väcker irritation hos många och särskilt bland de äldre som har mognad och livserfarenhet.

Hoppas att SVT:s ledning ser lite djupare på sin uppgift i fortsättningen.

Mer innehåll, mindre yta

Jag tror att diskussionen om årets julvärd förs från lite fel utgångspunkt. Jul, nyår och andra högtider som återkommer finns i allas vårt minne alltifrån tidiga barndomsår. Ju äldre vi blir desto fler högtider har vi upplevt och med åren har minnena förändrats. Personer som vi har varit tillsammans med länge har kanske försvunnit och andra har kanske tillkommit – en blandning av glada och sorgliga minnen för de flesta av oss, men tillsammans med minnena finns känslor utan vilka vi känner oss fattiga och tomma i anden.

Därför tror jag att det hos många, kanske alla, finns en längtan att få bli lite berörd, kanske lite rörd eller kanske lite glad när man bänkar sig framför sin tv-apparat för att med hjälp av tittandet få ett slags helgfirande, kanske det enda vi kan göra eller orkar göra får att få det.

Av den anledningen är det, enligt min uppfattning, mycket viktigt att de personer som väljs ut som programledare i den här kategorin har en förmåga att på något sätt beröra människor, även genom en tv-ruta.

Den förmågan finns inte hos alla men kan finnas hos olika kategorier av människor, oberoende av trosinriktning och andra olikheter. Det känns kanske för många som om det skulle vara lättare för en kristen att förmedla en julkänsla till alla oss som är uppfödda som kristna i det här landet. Därifrån kan protesterna gällande årets julvärd ha sitt ursprung. Jag tror dock att de flesta, kanske alla, skulle acceptera en muslimsk programledare med personligt djup, erfarenhet och tanke bakom orden.

Det räcker således inte att vara trevlig och uppklädd till tänderna för att beröra människor. Det som sägs måste bottna i erfarenheter och djup hos den person som uttalar orden. Annars blir orden bara pladder, som väcker irritation hos många och särskilt bland de äldre som har mognad och livserfarenhet.

Hoppas att SVT:s ledning ser lite djupare på sin uppgift i fortsättningen.

Mer innehåll, mindre yta

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.