2016-01-05 06:00

2016-01-05 06:00

Bra live, dåligt i tv

NYÅRSAFTON:

Vi hade tur nu igen! Vi hade köpt biljetter till den nu pågående Cabary-revyn i Karlstad. 36 varieténummer genomfördes med den äran av den väl samövade ensemblen, som inte hade den minsta svårighet att överföra texternas många gånger rent genialiska och träffande ordflätningar från scen till oss alla i publiken. Och vilka härliga kostymer!

Under hela föreställningen visade de fyra musikerna en fantastisk lyhördhet till ensemblens framföranden. Musiken fanns som en beledsagande varm och mjuk hand, välnyanserad, effekthöjande men aldrig dränkande det som sades eller sjöngs på scenen.

Det som lyfte hela revyn var de utomordentligt väldansande flickorna, som var med i stort sett i samtliga programpunkter. Så väldrillade vare sig det var en enkel långsam dans eller en virvlande högfrekvent dansfurie, helt underbart. Dessutom välsjungande! Men vid många tillfällen var det tolv dansare på scengolvet då även ensemblen anslöt och gjorde dansinslagen än mäktigare och njutbarare.

Raka motsatsen upplevde vi, när vi bänkade oss framför tv:n för att ta del av nyårsfirandet på Skansen. Så besvikna vi blev! Inte den minsta tillstymmelse till högtid och värdighet. På en scen där många av Sveriges förnämsta sångare och musiker och skådespelare framfört de mest älskade verk av såväl svenska som utländska tonsättare och författare. På den scenen var nu allt falnat, ödsligt och livlöst, ingenting av skönhet eller värme, inte ens den minsta fläkt av högtidligt avsked av det gångna året och ännu mindre av varmt välkomnande av det nya året 2016, bara ödslig tomhet. Visst hade vi hoppats på Marlena Ernman men hamnar man i ett sällskap som saknar både styrning och god kvalitet och där nervositeten stod i högsätet, då kan inte ens vår svenska operastjärna göra sig själv rättvisa.

SVT har miljoner och åter miljoner att satsa på god underhållning. Det lyckades man med när man hade betydligt mindre att röra sig med. Då fanns underbar körsång och stora symfoniorkestrar och älskade sånger som Sverige och Land du välsignade. Storverk av svenska tonsättare och textförfattare. SVT har på senare år gjort allt för att sådan musik ska förtigas och gömmas och helst glömmas framför allt en nyårsafton, när 20 000 åskådare står framför scenen på Skansen och miljoner sitter hemma framför tv:n. SVT verkar inte ha någon känsla av tradition, svensk kultur och svensk historia. Hoppas innerligt att hela ledarstaben på SVT:s programavdelning under 2016 ersätts med människor som har någon liten känsla för vad ordet högtid står för – inte minst för den stora svenska allmänheten, som bär upp SVT:s verksamhet med sina radio- och tv-avgifter. Det måste väl finnas någon kör- och orkesterledare som kan ta över efter den skicklige och avhållne Gustaf Sjöqvist?

Ulla-Britt och Rune

Vi hade tur nu igen! Vi hade köpt biljetter till den nu pågående Cabary-revyn i Karlstad. 36 varieténummer genomfördes med den äran av den väl samövade ensemblen, som inte hade den minsta svårighet att överföra texternas många gånger rent genialiska och träffande ordflätningar från scen till oss alla i publiken. Och vilka härliga kostymer!

Under hela föreställningen visade de fyra musikerna en fantastisk lyhördhet till ensemblens framföranden. Musiken fanns som en beledsagande varm och mjuk hand, välnyanserad, effekthöjande men aldrig dränkande det som sades eller sjöngs på scenen.

Det som lyfte hela revyn var de utomordentligt väldansande flickorna, som var med i stort sett i samtliga programpunkter. Så väldrillade vare sig det var en enkel långsam dans eller en virvlande högfrekvent dansfurie, helt underbart. Dessutom välsjungande! Men vid många tillfällen var det tolv dansare på scengolvet då även ensemblen anslöt och gjorde dansinslagen än mäktigare och njutbarare.

Raka motsatsen upplevde vi, när vi bänkade oss framför tv:n för att ta del av nyårsfirandet på Skansen. Så besvikna vi blev! Inte den minsta tillstymmelse till högtid och värdighet. På en scen där många av Sveriges förnämsta sångare och musiker och skådespelare framfört de mest älskade verk av såväl svenska som utländska tonsättare och författare. På den scenen var nu allt falnat, ödsligt och livlöst, ingenting av skönhet eller värme, inte ens den minsta fläkt av högtidligt avsked av det gångna året och ännu mindre av varmt välkomnande av det nya året 2016, bara ödslig tomhet. Visst hade vi hoppats på Marlena Ernman men hamnar man i ett sällskap som saknar både styrning och god kvalitet och där nervositeten stod i högsätet, då kan inte ens vår svenska operastjärna göra sig själv rättvisa.

SVT har miljoner och åter miljoner att satsa på god underhållning. Det lyckades man med när man hade betydligt mindre att röra sig med. Då fanns underbar körsång och stora symfoniorkestrar och älskade sånger som Sverige och Land du välsignade. Storverk av svenska tonsättare och textförfattare. SVT har på senare år gjort allt för att sådan musik ska förtigas och gömmas och helst glömmas framför allt en nyårsafton, när 20 000 åskådare står framför scenen på Skansen och miljoner sitter hemma framför tv:n. SVT verkar inte ha någon känsla av tradition, svensk kultur och svensk historia. Hoppas innerligt att hela ledarstaben på SVT:s programavdelning under 2016 ersätts med människor som har någon liten känsla för vad ordet högtid står för – inte minst för den stora svenska allmänheten, som bär upp SVT:s verksamhet med sina radio- och tv-avgifter. Det måste väl finnas någon kör- och orkesterledare som kan ta över efter den skicklige och avhållne Gustaf Sjöqvist?

Ulla-Britt och Rune

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.