2016-01-05 06:00

2016-01-05 06:00

Bellman, svensken och fascisten

POLITIK:

Under en tågresa nyligen hörde jag ett barn berätta en Bellmanhistoria som på så många sätt beskriver Sveriges förhållning till rasistisk och främlingsfientlig politik.

Bellman ser på sin promenad i skogen något som ser ut som en bajskorv. Bellman luktar på den, och visst luktar det som en bajskorv. Bellman känner på den, och nog känns det som en bajskorv. Till slut smakar Bellman på bajskorven, och bestämmer därmed att det absolut är en bajskorv. Bellman lämnar bajskorven och konstaterar lättad: ”Vilken tur att jag inte trampade på den!”

Sveriges politik – med stängda gränser, id-kontroller, skärpta terrorlagar et cetera – ser ut som, luktar som och smakar som nationalistisk främlingsfientlighet. Stefan Löfven vill dock paketera det som något annat. I jultalet beskrev han det till och med som en samordning mot rasism och hat. De som blir förvägrade att fortsätta tågresan över Öresundsbron på grund av id-kontrollerna håller nog inte med.

Det ironiska är att i Sveriges balanserande cirkusnummer med att försöka hålla sina skor rena, har vi ramlat rakt ner i den bruna politikens gödselstack. Regeringen, påhejad av Alliansen, plogar vägen för Sverigedemokraterna och andra nyfascister.

Själv känner jag fascismens stank på mils avstånd.

R O

Under en tågresa nyligen hörde jag ett barn berätta en Bellmanhistoria som på så många sätt beskriver Sveriges förhållning till rasistisk och främlingsfientlig politik.

Bellman ser på sin promenad i skogen något som ser ut som en bajskorv. Bellman luktar på den, och visst luktar det som en bajskorv. Bellman känner på den, och nog känns det som en bajskorv. Till slut smakar Bellman på bajskorven, och bestämmer därmed att det absolut är en bajskorv. Bellman lämnar bajskorven och konstaterar lättad: ”Vilken tur att jag inte trampade på den!”

Sveriges politik – med stängda gränser, id-kontroller, skärpta terrorlagar et cetera – ser ut som, luktar som och smakar som nationalistisk främlingsfientlighet. Stefan Löfven vill dock paketera det som något annat. I jultalet beskrev han det till och med som en samordning mot rasism och hat. De som blir förvägrade att fortsätta tågresan över Öresundsbron på grund av id-kontrollerna håller nog inte med.

Det ironiska är att i Sveriges balanserande cirkusnummer med att försöka hålla sina skor rena, har vi ramlat rakt ner i den bruna politikens gödselstack. Regeringen, påhejad av Alliansen, plogar vägen för Sverigedemokraterna och andra nyfascister.

Själv känner jag fascismens stank på mils avstånd.

R O

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.