2015-12-31 06:00

2015-12-31 06:00

Rent rasistiska påhopp

TV: Blandade reaktioner om årets julvärdinna

Gina Dirawi, som var årets, fick blandade reaktioner. En del brydde sig inte alls om vem som skulle vara årets julvärd i SVT. En del blev glada över att det blev just hon. Andra blev fruktansvärt förbannade och tangentborden började knappas på som aldrig förr, med hat och rasism i såväl kommentarfält som insändare.

Ärligt talat, hur många av oss firar jul just för att det är en kristen högtid? Jag förnekar inte att det finns människor som gör det, och det är absolut inget fel med det, dock är jag övertygad om att majoriteten av oss inte ber till Gud på julafton utan snarare är tillsammans med släkt och familj, för att för en gångs skull få vara samlade allihop.

Att döma en person, i detta fall Gina Dirawi, utifrån vilken religion hon har och inte för vilken kompetens hon bär på är ren rasism. Att döma ut en människa, med ett falskt påstående om att hon skulle tillhöra en grupp som begår flest brott gentemot svenskar, är också ren rasism.

Vilka är egentligen de som anser sig har rätt att bedöma vem som är svensk och vem som inte är det? Eller handlar det bara om dåliga geografikunskaper, med en ovisshet om att Sundsvall ligger i Sverige? Eller är det plötsligt religion som avgör vilken nation man kommer ifrån?

Vad är det som gör att en ung kvinna, född i Sundsvall och med Islam som religionstillhörighet, inte är svensk? Vad är det som gör att en ung kvinna, född i Sundsvall, inte skulle kunna vara julvärd i en tv-kanal som är opartisk och oberoende av religion?

Linus Eriksson

Gina Dirawi, som var årets, fick blandade reaktioner. En del brydde sig inte alls om vem som skulle vara årets julvärd i SVT. En del blev glada över att det blev just hon. Andra blev fruktansvärt förbannade och tangentborden började knappas på som aldrig förr, med hat och rasism i såväl kommentarfält som insändare.

Ärligt talat, hur många av oss firar jul just för att det är en kristen högtid? Jag förnekar inte att det finns människor som gör det, och det är absolut inget fel med det, dock är jag övertygad om att majoriteten av oss inte ber till Gud på julafton utan snarare är tillsammans med släkt och familj, för att för en gångs skull få vara samlade allihop.

Att döma en person, i detta fall Gina Dirawi, utifrån vilken religion hon har och inte för vilken kompetens hon bär på är ren rasism. Att döma ut en människa, med ett falskt påstående om att hon skulle tillhöra en grupp som begår flest brott gentemot svenskar, är också ren rasism.

Vilka är egentligen de som anser sig har rätt att bedöma vem som är svensk och vem som inte är det? Eller handlar det bara om dåliga geografikunskaper, med en ovisshet om att Sundsvall ligger i Sverige? Eller är det plötsligt religion som avgör vilken nation man kommer ifrån?

Vad är det som gör att en ung kvinna, född i Sundsvall och med Islam som religionstillhörighet, inte är svensk? Vad är det som gör att en ung kvinna, född i Sundsvall, inte skulle kunna vara julvärd i en tv-kanal som är opartisk och oberoende av religion?

Linus Eriksson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.