2015-12-29 06:00

2015-12-29 06:00

Kompetensen går förlorad

VÄRMLANDS MUSEUM: Uppsägningar och besparingar

Replik till Lena Melesjö Windahl, ordförande för Värmlands museum (NWT 19/12):

Du skriver ett utförligt insändarsvar, men säger de många orden egentligen någonting? Hur kommer museet, med de åtgärder som du beskriver, kunna uppnå ekonomisk stabilitet och tillräcklig kompetens för ett länsmuseum?

Jag anser att museet med sina besparingsåtgärder har tappat hela sin konstkompetens. Föremålsmagasinet stängs och personalen försvinner, museets tekniker som producerar utställningar för oss besökare försvinner också.

Dessutom ska museet byggas om. Säkerhet och tillgänglighet är bra, men vilka ska fylla museet med utställningar?

Du skriver att en viss kompetensväxling ska ske, och det är ju sant att man behöver ändra riktning ibland. Men varför har inte museet, i stället för uppsägningar och nyanställningar, satsat på att kompetensutveckla personalen för att möta kraven på kompetens? I min värld har mina arbetsgivare alltid genom god långsiktig planering kunnat möta ett förändrat kompetensbehov. Då behåller man också den erfarenhet och kunskap som bara uppnås genom många arbetsår.

Det är spännande att läsa din beskrivning om förändringar av lokaler och basutställningar. De gamla har varit med ett tag och självklart behöver de bytas ut, om de inte går att rusta upp. Som årskortsinnehavare är jag mycket nyfiken på vad framtiden bär med sig och vad jag kan räkna med att få uppleva på museet. Som kulturarbetare är jag beredd att arbeta för det, och jag är ganska säker på att de uppsagda också var det.

Precis som du skriver: Kulturen behöver fler förespråkare som ser dess viktiga plats i vårt samhälle – och som är beredda att jobba för det.

Kulturarbetare

Replik till Lena Melesjö Windahl, ordförande för Värmlands museum (NWT 19/12):

Du skriver ett utförligt insändarsvar, men säger de många orden egentligen någonting? Hur kommer museet, med de åtgärder som du beskriver, kunna uppnå ekonomisk stabilitet och tillräcklig kompetens för ett länsmuseum?

Jag anser att museet med sina besparingsåtgärder har tappat hela sin konstkompetens. Föremålsmagasinet stängs och personalen försvinner, museets tekniker som producerar utställningar för oss besökare försvinner också.

Dessutom ska museet byggas om. Säkerhet och tillgänglighet är bra, men vilka ska fylla museet med utställningar?

Du skriver att en viss kompetensväxling ska ske, och det är ju sant att man behöver ändra riktning ibland. Men varför har inte museet, i stället för uppsägningar och nyanställningar, satsat på att kompetensutveckla personalen för att möta kraven på kompetens? I min värld har mina arbetsgivare alltid genom god långsiktig planering kunnat möta ett förändrat kompetensbehov. Då behåller man också den erfarenhet och kunskap som bara uppnås genom många arbetsår.

Det är spännande att läsa din beskrivning om förändringar av lokaler och basutställningar. De gamla har varit med ett tag och självklart behöver de bytas ut, om de inte går att rusta upp. Som årskortsinnehavare är jag mycket nyfiken på vad framtiden bär med sig och vad jag kan räkna med att få uppleva på museet. Som kulturarbetare är jag beredd att arbeta för det, och jag är ganska säker på att de uppsagda också var det.

Precis som du skriver: Kulturen behöver fler förespråkare som ser dess viktiga plats i vårt samhälle – och som är beredda att jobba för det.

Kulturarbetare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.