2015-12-15 06:00

2015-12-15 06:00

Den norra kanaldelen bevaras

FORSHAGA: Starka känslor om historisk kanal

Som ett antal insändare nyligen har visat så väcker frågan om kanalen i Forshaga starka känslor. Kanalen varit avlyst i nära 30 år och det var ytterligare 100 år sedan den hade någon större betydelse som farled.

Ett arbete för att återställa kanalen med slussar skulle innebära ett mycket stort ekonomiskt åtagande, något som vare sig Forshaga kommun eller Fortum ser kan motiveras.

Den norra delen av kanalen kommer att bevaras i och med en ombyggnad och utveckling av fiskodlingsverksamheten vid kraftstationen i Forshaga.

En modern och utvecklad fiskodlingsverksamhet är inte bara viktig för Klarälvslaxen och -öringen, vilket i sig är ett riksintresse, utan den innebär även att det blir möjligt att skapa publika delar av anläggningen liksom ett utökat samarbete med Forshaga-Akademin, Forshagaforsen och Sportfiskarna.

I kombination med att det finns goda möjligheter att utveckla den övre delen av kanalen, som blir kvar för friluftslivet, ser vi det arbete som nu pågår som positivt.

Per-Oscar Hedman

Presschef Fortum Sverige

Som ett antal insändare nyligen har visat så väcker frågan om kanalen i Forshaga starka känslor. Kanalen varit avlyst i nära 30 år och det var ytterligare 100 år sedan den hade någon större betydelse som farled.

Ett arbete för att återställa kanalen med slussar skulle innebära ett mycket stort ekonomiskt åtagande, något som vare sig Forshaga kommun eller Fortum ser kan motiveras.

Den norra delen av kanalen kommer att bevaras i och med en ombyggnad och utveckling av fiskodlingsverksamheten vid kraftstationen i Forshaga.

En modern och utvecklad fiskodlingsverksamhet är inte bara viktig för Klarälvslaxen och -öringen, vilket i sig är ett riksintresse, utan den innebär även att det blir möjligt att skapa publika delar av anläggningen liksom ett utökat samarbete med Forshaga-Akademin, Forshagaforsen och Sportfiskarna.

I kombination med att det finns goda möjligheter att utveckla den övre delen av kanalen, som blir kvar för friluftslivet, ser vi det arbete som nu pågår som positivt.

Per-Oscar Hedman

Presschef Fortum Sverige

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.